O stradă din Târgu-Jiu va purta numele lui Sergiu Nicolaescu

O stradă din Târgu-Jiu va purta numele regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, după ce Consiliul Local a votat, luni, acest lucru.

188 afișări
Imaginea articolului O stradă din Târgu-Jiu va purta numele lui Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Strada respectivă are o lungime de circa 180 de metri şi este amplasată în zona casei în care, în urmă cu aproape 83 de ani, s-a născut regizorul Sergiu Nicolaescu.

Decizia a fost luată după ce, în luna noiembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost prezent la Târgu-Jiu pentru a primi şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Tot atunci, acesta a participat la inaugurarea cinematografului ce-i poartă numele, clădirea fiind un fost cinema din oraş reabilitat complet de regia RomâniaFilm.

Sergiu Nicolaescu s-a născut în 1930 la Târgu-Jiu, unde a locuit timp de cinci ani. Ulterior, familia sa s-a mutat la Timişoara.

Consiliul Local Târgu-Jiu a votat, luni, denumirile şi pentru alte străzi noi din municipiu, multe dintre ele având numele unor personalităţi istorice şi culturale. Printre acestea se numără Aleea Ecaterina Teodoroiu, nume dat unei străzi care s-a numit până acum Aleea Cimitirului.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat după o operaţie de peritonită.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat pe 5 ianuarie, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonie participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului, printre care s-a aflat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici