Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar

  • Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar, ceea ce reprezintă un impuls major pentru planurile agenţiei spaţiale americane de a construi baze umane pe Lună.
  • Tehnologia ar putea "permite o prezenţă umană susţinută şi o economie lunară", afirmă un inginer Nasa.
469 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar

Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar

O echipă de la Centrul Spaţial Johnson al Nasa din Houston a reuşit să extragă cu succes oxigenul din solul lunar simulat într-un mediu vidat, pentru prima dată în istorie, folosind un laser de mare putere pentru a crea o reacţie carbotermică.
 
Experimentul Carbothermal Reduction Demonstration (CaRD) s-ar putea dovedi vital pentru producerea de oxigen pentru respiraţie, precum şi pentru propulsoare pentru transport, potrivit Independent.
 
Echipa noastră a demonstrat că reactorul CaRD va supravieţui pe suprafaţa lunară şi va reuşi să extragă cu succes oxigen", a declarat Anastasia Ford, inginer la Nasa.
 
„Acesta este un pas important pentru dezvoltarea arhitecturii necesare pentru a construi baze umane durabile pe alte planete".
 
Stabilirea unei prezenţe umane permanente pe Lună este unul dintre obiectivele pe termen lung ale misiunii Artemis a Nasa, în cadrul căreia primii astronauţi se vor întoarce pe suprafaţa lunară încă din 2025.
 
Succesul ultimului experiment înseamnă că tehnologia de recoltare a oxigenului a ajuns la un nivel de pregătire de şase, ceea ce înseamnă că este gata să fie testată în spaţiu.
 
Tehnologia are potenţialul de a produce de câteva ori propria greutate în oxigen pe an pe suprafaţa lunară, ceea ce va permite o prezenţă umană susţinută şi o economie lunară", a declarat Aaron Paz, inginer senior la Nasa.
 
La începutul acestei luni, Nasa a anunţat cei patru astronauţi care se vor aventura în jurul Lunii în cadrul misiunii Artemis II, care va fi primul zbor spaţial cu echipaj al programului.
 
În cadrul testului de zbor de 10 zile, astronauţii vor călători în nava spaţială Orion, lansată la bordul uriaşei rachete Space Launch System (SLS) a Nasa. Aceştia vor fi primii astronauţi care vor zbura în apropierea Lunii în mai bine de 50 de ani.
 
Agenţia spaţială americană a finalizat deja un zbor de testare fără echipaj al navei Orion, în cadrul căruia aceasta a zburat în jurul Lunii şi s-a întors pe Pământ în noiembrie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici