Obiecte care i-au aparţinut lui Winston Churchill, vândute la licitaţie pentru 690.000 de euro

Obiecte care i-au aparţinut lui Winston Churchill, printre care s-au numărat un trabuc şi scrisoarea prin care fostul premier britanic a respins un armistiţiu cu Adolf Hitler, au fost vândute de casa Christie's pentru aproape 690.000 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate, miercuri, la Londra.

39 afișări
Imaginea articolului Obiecte care i-au aparţinut lui Winston Churchill, vândute la licitaţie pentru 690.000 de euro

Obiecte care i-au aparţinut lui Winston Churchill, vândute la licitaţie pentru 690.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cea mai importantă colecţie de scrisori şi cărţi care i-au aparţinut lui Winston Churchill" a fost alcătuită, în peste trei decenii, de Malcolm S. Forbes, directorul general al grupului Forbes, nepotul creatorului celebrei reviste cu acelaşi nume.

Colecţia va fi vândută în trei etape. Cea de-a doua licitaţie va avea loc la New York, pe 3 decembrie, iar cea de-a treia licitaţie a fost programată la Londra, pentru vara anului 2011.

Licitaţia de miercuri a totalizat 577.063 de lire sterline (aproximativ 687.992 de euro), această sumă fiind mai mică decât estimările iniţiale ale specialiştilor, care mizau pe o sumă de un milion de lire sterline (1,19 milioane de euro).

Unul dintre obiectele importante, jurnalul lui Winston Churchill din Al Doilea Război Mondial, a fost retras cu puţin timp înainte de începerea licitaţiei. Preţul de achiziţie al acestui jurnal este cuprins între 80.000 şi 120.000 de lire sterline (95.000 - 143.000 de euro).

Un trabuc de Havana, intact, în cutia lui originală, a fost achiziţionat pentru 2.125 de lire sterline (2.533 de euro), mult peste preţul estimat de 1.000 de lire sterline (1.200 de euro).

Două scrisori, evocând un eventual armistiţiu între Marea Britanie şi regimul nazist al lui Adolf Hitler, au fost vândute pentru 34.850 de lire sterline (41.549 euro), de patru ori mai mult decât preţul estimat.

Eliot Crawshaw-Williams, unul dintre asistenţii lui Winston Churchill, i-a sugerat, în scris, premierului britanic, în 1940, să încheie un armistiţiu cu Germania.

"Altfel, după ce vom fi pierdut numeroase vieţi şi mulţi bani, am putea să ne regăsim în situaţia Franţei", scria Eliot Crawshaw-Williams.

"Mi-e ruşine că aţi scris o astfel de scrisoare. V-o returnez - pentru a o arde şi a o uita", i-a răspuns Churchill.

O serie de discursuri despre zonele de liber schimb, pe care Winston Churchill le-a susţinut în faţa Camerei Comunelor, a fost achiziţionată cu 39.650 de lire sterline (47.271 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici