Oliver Stone va realiza un film despre Edward Snowden

Regizorul Oliver Stone va realiza un film despre Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională a Statelor Unite, pe baza unei cărţi scrise de jurnalistul de la The Guardian Luke Harding, a anunţat, luni, publicaţia britanică.

85 afișări
Imaginea articolului Oliver Stone va realiza un film despre Edward Snowden

Oliver Stone (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Oliver Stone, în vârstă de 67 de ani, şi producătorul Moritz Borman au cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii scrise de Luke Harding "The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man", care prezintă în detaliu dezvăluirile lui Snowden privind amploarea sistemului de supraveghere organizat de Agenţia pentru Securitate Naţională americană.

"Este unul dintre cele mai importante subiecte ale vremurilor noastre. O adevărată provocare. Mă bucur că (ziarul, n.r.) The Guardian colaborează cu noi", a spus regizorul american într-un comunicat.

Oliver Stone, care a primit premiul Oscar la categoria "cel mai bun regizor" pentru filmele "Plutonul" (1986) şi "Născut pe 4 iulie" (1989), va scrie şi scenariul, în care vor fi incluse materiale ale jurnaliştilor de la The Guardian care au adus acest caz în atenţia cititorilor.

Edward Snowden, născut în 1983, este pus sub acuzaţie în SUA pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au pus în încurcătură administraţia americană şi au tensionat relaţiile cu ţările aliate, furioase să descopere că Washingtonul înregistra chiar şi convorbirile private ale liderilor lor. Snowden, acuzat de spionaj, a fost nevoit să părăsească Statele Unite, în prezent aflându-se pe teritoriul Rusiei, unde a obţinut azil. Acest regim expiră însă la sfârşitul lunii august, iar Snowden a transmis recent o cerere oficială de azil în Brazilia.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind şi câştigător al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului "Midnight Express". Începând cu "JFK" până la "Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse.

Un alt film recent al său, intitulat "W", despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În "W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.

Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care "Comandante" (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrală.

În 2010, Oliver Stone a lansat "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea filmului său din 1987 "Wall Street".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici