Organizatorii concertelor lui Michael Jackson riscă datorii de 350 milioane de euro

Moartea cântăreţului american Michael Jackson, cu trei săptămâni înainte de revenirea lui pe scenă, pentru o serie de 50 de concerte la Londra, a şocat milioane de fani din lumea întreagă şi ar putea să îi coste scump pe organizatorii acestor show-uri, care erau de mult sold-out.

47 afișări
Imaginea articolului Organizatorii concertelor lui Michael Jackson riscă datorii de 350 milioane de euro

Organizatorii concertelor lui Michael Jackson riscă datorii de 350 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit timesonline.co.uk, AEG Live, compania care l-a convins pe Michael Jackson să susţină cele 50 de concerte la O2 Arena din Londra, riscă datorii de până la 350 de milioane de euro în urma decesului prematur al artistului, din cauza unui stop cardiac, în noaptea de joi spre vineri.

Potrivit AFP, aproape 900.000 de bilete s-au vândut în doar câteva ore de la scoaterea lor pe piaţă, la jumătatea lunii martie, atingând un ritm record de 657 de bilete pe minut. Alte câteva mii de bilete suplimentare au fost puse în vânzare în cursul dimineţii de miercuri.

Preţurile biletelor erau cuprinse între 58,4 euro şi 81,76 euro, iar pachetul special - "thriller package" -, ce includea şampanie şi locuri VIP, s-a vândut pentru 900 de euro. Acest pachet putea fi achiziţionat şi de pe site-ul eBay, însă la preţuri exorbitante.

Iniţial, zece concerte au fost prevăzute pentru O2 Arena din Londra, administrată de promotorul AEG Live, însă incredibilul apetit al fanilor i-a determinat pe organizatori să crească numărul spectacolelor până la cincizeci.

Interesul deosebit al fanilor pentru aceste spectacole a fost sporit de faptul că evenimentul urma să marcheze revenirea pe scenă a "Regelui muzicii pop", pentru prima oară după 1997, şi că acestea vor fi ultimele concerte din cariera lui Michael Jackson pe care acesta urma să le susţină la Londra.

Decesul neaşteptat al cântăreţului, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 50 de ani, a bulversat milioane de fani din întreaga lume.

"Intenţionam să străbat jumătate din planetă pentru a-l vedea pe Michael Jackson. De la Sydney la Londra. Sunt în stare de şoc", a scris Eliza Ocana pe site-ul BBC.

Mai mulţi internauţi au susţinut propunerea lansată de unul dintre ei care îi rugase pe organizatori să le ofere un spectacol-omagiu pentru idolul lor, la una din datele prevăzute. "Există o cantitate fenomenală de imagini care ar putea fi sincronizate cu muzica live şi cu coregrafia prevăzută deja", se afirmă într-un mesaj pe site-ul revistei Times.

Însă o anumită întrebare a rămas pe buzele tuturor: ce se va întâmpla cu sutele de mii de bilete vândute ?

Reprezentanţii AEG Live ar fi trebuit să comunice în cursul zilei de vineri decizia lor în această privinţă, însă pe site-ul oficial al O2 Arena din Londra se precizează: "În acest moment, gândurile noastre sunt alături de copiii, de familia şi de prietenii lui Michael Jackson. Vom comunica informaţiile despre bilete în timp util".

Site-ul Seatwave a dat asigurări că toate biletele cumpărate prin intermediul lui vor fi rambursate integral. Ticketmaster a precizat că nu dispune "de nicio informaţie oficială", dar a dat asigurări că îi va ţine la curent pe clienţii lui.

Dacă fanii care au cumpărat bilete de la distribuitorii oficiali vor putea să îşi recupereze valoarea integrală a acestora, în schimb, lucrurile sunt puţin mai complicate pentru fanii care au apelat la distribuitorii secundari.

"Tranzacţiile efectuate prin intermediul terţilor, precum eBay sau prin diverse persoane necunoscute întâlnite prin baruri, sunt foarte problematice. Dacă vânzarea se face printr-un terţ, atunci condiţiile de garanţie (oferite de vânzătorul iniţial) dispar", a precizat Tony Northcott, de la Trading Standards Institute.

Oricum, nota de plată a promotorului AEG Live - sau a asiguratorului lui, dacă există vreunul - va fi foarte piperată.

Potrivit revistei specializate Reinsurance, AEG Live nu a avut nicio problemă pentru a acoperi costurile estimate la 99,28 milioane de euro pentru cele 10 concerte iniţiale, însă această sarcină a fost mult mai dificilă pentru a asigura costurile de 350,42 milioane de euro pentru cele 40 de concerte suplimentare.

Randy Phillips, patronul unei societăţi de promovare, declarase în luna martie că este dispus chiar şi să se auto-asigure: "Este un risc pe care suntem pregătiţi să ni-l asumăm, pentru a putea să îl aducem pe «Regele muzicii pop» în faţa fanilor săi". În luna mai, acelaşi Randy Phillips declarase că a încheiat un contract de asigurare care acoperă primele 23 de concerte.

Potrivit săptămânalului Billboard, AEG Live ar fi putut să acumuleze 115 milioane de dolari din vânzările de bilete şi merchandising.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici