Organizatorii Festivalului de la Cannes îi iau apărarea "imperfectului" Alain Delon: "Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace"

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes şi-au apărat gestul de a-i oferi lui Alain Delon un premiu Palme d'Or onorific, spunând despre acesta - criticat recent pentru comentariile controversate despre femei şi homosexuali - că "nu este perfect", dar are dreptul de a-şi exprima opiniile.

1509 afișări
Imaginea articolului Organizatorii Festivalului de la Cannes îi iau apărarea "imperfectului" Alain Delon: "Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace"

Organizatorii Festivalului de la Cannes iau apărarea "imperfectului" Alain Delon

"Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace", a declarat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, relatează Reuters.

"Îi oferim un premiu Palme d'Or onorific, pentru cariera de actor", a explicat acesta.

Delon, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum "Ghepardul", de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963.

Actorul a avut o relaţie schimbătoare cu festivalul de la Cannes, declarând la un moment dat că nu se va întoarce pe Croazetă după ce organizatorii au omis să îl invite la celebrările care au marcat a 50-a ediţie.

S-a bucurat de cea mai mare popularitate în Franţa în anii 1960 - 1970, dar, în ultimii ani, Delon a provocat controverse, mai ales după ce şi-a declarat prietenia cu politicianul de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen.

O petiţie contra decernării premiului Palme d'Or onorific lui Alain Delon a fost iniţiată online recent, peste 13.000 de semnatari manifestându-şi astfel indignarea faţă de declaraţii controversate ale actorului. Organizaţia americană Women and Hollywood îi reproşează veteranului actor francez comentarii jignitoare despre femei, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) şi migranţi. Mai precis, Delon a recunoscut că a pălmuit femei şi a declarat că homosexualii sunt "contra-naturii" şi că nu ar trebui să aibă dreptul să aibă sau să adopte copii. De asemenea, Delon a declarat că Franţa nu ar trebui să primească migranţi, potrivit francetvinfo.fr.

Chiar şi Anthony Delon, fiul său, l-a acuzat pe actor de violenţă domestică.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, care debutează marţi, nu numai că nu vor anula gala de decernare a premiului onorific, programată pe 19 mai, ci au lansat şi un afiş al evenimentului cu imaginea lui Alain Delon. Iniţial, acesta trebuia să fie afişul oficial al festivalului, dar organizatorii s-au răzgândit şi au decis să o onoreze pe regizoarea Agnes Varda, care a murit pe 29 martie, la vârsta de 90 de ani, din cauza unui cancer.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 14 - 25 mai.

Alain Delon a jucat în pelicule precum "Rocco şi fraţii săi" (1960), "În plin soare" (1960), "Eclipsa" (1962), "Ghepardul" (1963), "Laleaua neagră" (1964), "Samuraiul" (1967), "Borsalino" (1970), "Notre histoire" (1984), "Pe cuvânt de poliţist" (1985).

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la premiile César, pentru rolul principal din "Mr. Klein", de Joseph Losey, iar interpretarea din "Notre Histoire", de Bertrand Blier, i-a adus, în 1985, premiul pentru cel mai bun actor. La Festivalul de la Berlin a primit Ursul de Aur onorific în 1995, iar, în 2005, a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici