OSCAR 2013: Ben Affleck a înlocuit Teheranul cu Istanbulul, pentru filmul nominalizat "Argo" - VIDEO

Realizatorii filmului "Argo", regizat de Ben Affleck, care prezintă criza ostaticilor americani în Iran şi a fost nominalizat la şapte premii OSCAR, au filmat în Istanbul scene care s-au petrecut la Teheran.

603 afișări
Imaginea articolului OSCAR 2013: Ben Affleck a înlocuit Teheranul cu Istanbulul, pentru filmul nominalizat "Argo" - VIDEO

OSCAR 2013: Ben Affleck a înlocuit Teheranul cu Istanbulul, pentru filmul nominalizat "Argo"

Lungmetrajul "Argo" a fost nominalizat, joi, la şapte premii Oscar - pentru cel mai bun actor în rol secundar (Alan Arkin), cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun film, cel mai bun montaj de sunet, cel mai bun mixaj de sunet şi cel mai bun scenariu adaptat.

Filmul "Argo" este distribuit pe marile ecrane româneşti de MediaPro Distribution şi a avut premiera la sfârşitul anului trecut.

Realizatorii au ştiut că le va fi imposibil să filmeze în Iran, aşa că au ales Istanbulul, din apropiata Turcie, ca înlocuitor pentru Teheran. Singurul oraş din lume împărţit pe două continente - la graniţa dintre Europa şi Asia -, Istanbulul îi serveşte lui Tony Mendez şi ca punct de tranzit pentru obţinerea vizei de la Consulatul Iranian.

"Istanbulul este un oraş fenomenal de vizitat, dar şi un punct de lucru remarcabil", declară Ben Affleck. "Am fost cu toţii impresionaţi de amabilitatea şi ospitalitatea oamenilor. Suntem extrem de recunoscători echipelor locale cu care am lucrat, precum şi publicului extrem de cooperant", a mai spus acesta.

Remarcabil este faptul că două dintre simbolurile oraşului Istanbul au fost folosite în film pentru ilustrarea scenelor din oraşul vechi - Moscheea Albastră şi Hagia Sophia, unde Tony are o întâlnire clandestină cu un agent secret britanic.

Ben Affleck spune că "Hagia Sophia este un loc incredibil, pentru că a fost o biserică, apoi o moschee, pentru ca în momentul de faţă să fie folosită ca muzeu, aşa că reprezintă într-adevăr o veritabilă intersectare de culturi".

Un spaţiu imens şi impresionant folosit pentru filmări era luminat de zeci de candelabre, prevăzute de curând cu lumină fluorescentă. Din păcate, lumina fluorescentă nu era deloc potrivită pentru imaginea filmului, fără a mai menţiona că în 1980 nu existau astfel de becuri, astfel că membrii echipei au lucrat zi şi noapte pentru a schimba peste 4.000 de becuri.

Ben Affleck a concluzionat: "Este emoţionant, plin de suspans şi chiar înfricoşător, însă nu lipsesc nici momentele amuzante şi sper că este un film chiar reuşit. La un nivel mai profund, totul se rezumă la puterea pe care o poate avea o poveste atunci când este spusă cum trebuie, o poveste care, pentru foarte mult timp, nu a putut fi spusă. Acesta este un moment în care putem fi cu toţii mândri de ceea ce au făcut acei oameni".

Ben Affleck a regizat şi produs "Argo", un film bazat pe povestea adevărată a misiunii de salvare a şase americani captivi în Iran, ca urmare a atacului din 1979 asupra ambasadei Statelor Unite ale Americii la Teheran, care a şocat întreaga lume.

Cele şase persoane au reuşit să evite să devină ostatici ai revoluţionarilor iranieni şi li s-a oferit apoi şansa să se ascundă la reşedinţa ambasadorului canadian Ken Taylor, care a riscat totul ca să îi salveze, chiar şi când alţii i-au refuzat. Oaspeţii, aşa cum au ajuns să fie cunoscuţi, erau în pericol constant de a fi găsiţi şi capturaţi. Cum timpul curgea în defavoarea lor, Antonio "Tony" Mendez a pus la cale un plan genial de evadare.

Affleck explică: "Tony era prieten cu un make-up artist celebru, John Chambers, şi ştia că, în general, cineaştii obişnuiesc să călătorească destul de mult, pentru a vedea diferite locuri. Aşa că a venit cu o idee la care nimeni altcineva nu s-ar fi gândit".

Planul era ca cei şase să pretindă că fac parte dintr-o echipă de filmare canadiană, în căutare de un spaţiu pentru un nou lungmetraj, iar apoi pur şi simplu să plece cu avionul înapoi acasă, lucru foarte complicat, deşi aparent uşor.

Tony Mendez subliniază: "A fost un joc fără reguli, deci extrem de riscant. Cel mai periculos lucru l-au reprezentat capriciile oamenilor cu care am intrat în contact. Nu aveam cum să prezicem ce ni s-ar fi întâmplat dacă am fi fost prinşi - nouă sau celor care erau deja ţinuţi ostatici".

Joshua Bearman, care, în 2007, a scris despre evadare într-un articol din revista Wired, povesteşte: "Sechestrarea ambasadei a fost un eveniment cutremurător la nivel global. Nimeni nu ştia cum să reacţioneze la o luare de ostatici într-o ambasadă. Problema oaspeţilor ascunşi era chiar mai dificilă, pentru că diplomaţia nu era o opţiune. Cu fiecare zi care trecea, probabilitatea ca ei să fie descoperiţi creştea. În cele din urmă, Tony Mendez, care reuşise să mai scoată persoane importante din Iran şi înainte, a venit cu acest plan".

Affleck a colaborat cu distribuţia şi echipa de producţie pentru a atinge un grad ridicat de verosimilitate, atât din punct de vedere temporal, cât şi spaţial. El şi cineastul Rodrigo Prieto au adoptat stiluri de filmare distincte, care să redea atmosfera de la sfârşitul anilor '70 şi începutul anilor '80 şi să stabilească un decalaj vizual între mediile din Washington, Hollywood şi Iran. Designerul Sharon Seymour şi costumiera Jacqueline West au analizat fotografii şi arhive de film pentru a recrea atmosfera perioadei, în aşa fel încât să se potrivească acţiunii filmului.

"Ca să înţeleg mai bine cele trei lumi, am început să plănuiesc cum aveam să le îmbinam pentru a spune această poveste extraordinară. Abia atunci a început adevărata muncă", a spus Affleck. Şi, potrivit celor care chiar au fost acolo, munca lor nu a fost în zadar.

La rândul său, Ken Taylor spune: "Filmul surprinde extraordinar atmosfera şi tensiunea din Teheran, dar şi implicarea diplomaţilor, puşi adesea în circumstanţe dificile. În plus, cred că filmul este excelent în ceea ce priveşte aspectul temporal. Acţiunea are loc acum 30 de ani, dar ar putea la fel de bine să se întâmple şi astăzi".

"M-a încântat posibilitatea ca această experienţă să fie ecranizată, iar acum că acest lucru chiar s-a întâmplat, este incitant", spune Mendez. "La un moment dat era important să păstrăm acest secret, însă acum face parte din istorie. Ben şi toţi cei implicaţi în acest proiect au făcut o treabă remarcabilă. Când am vizionat filmul, m-am întors în timp, în acel moment", mai spune acesta.

Înainte de a pune în practică versiunea hollywoodiană a planului său, Mendez are nevoie de multe aprobări, începând cu şeful său direct, unul dintre directorii CIA-ului, Jack O'Donnell, interpretat în "Argo" de Bryan Cranston. "Tony Mendez îi dă raportul lui Jack O'Donnell, aşa că Jack se simte responsabil de soarta subalternului său şi chiar de finalitatea misiunii", declară Cranston.

"În documentarea mea despre CIA, ceea ce am remarcat încă de la bun început este că ei nu-şi abandonează oamenii, nu lasă pe nimeni în urmă. În cazul de faţă, regula se aplică pentru toţi cei şase americani aflaţi în această situaţie din cauza statutului lor de angajaţi ai guvernului, pentru care CIA-ul este dispus să facă şi imposibilul, numai pentru a-i aduce acasă teferi. Mi-a fost de mare ajutor această informaţie în conturarea personajului", completează el.

Pentru personajul lui Tony Mendez, designerul vestimentar s-a bucurat de privilegiul de a avea un feedback direct din partea celui care avea să poarte costumul. "I-am trimis un e-mail lui Tony şi i-am cerut să îmi descrie ce purta, iar el mi-a povestit tot. Atunci când pleca în misiune se transforma în ceea ce noi numeam «omuleţul gri», în aşa fel încât să se piardă în mulţime. Atunci când era la birourile CIA, m-am gândit că nu era genul de tip care să umble la costum, ci mai mult un intelectual independent", a declarat Jacqueline West.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici