Paleologu la conferinţa "Ce e aceea o pleaşcă":Nu l-am linguşit pe Băsescu,dar nu are contracandidat

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, miercuri, la conferinţa "Ce este aceea o pleaşcă", pe care a susţinut-o la Institutul Cultural Român (ICR), că nu l-a linguşit pe Traian Băsescu, aşa cum s-a scris în presă, "scos din context", dar că el consideră că acesta nu are un contracandidat.

55 afișări

Theodor Paleologu a făcut unele precizări privind folosirea cuvântului "pleaşcă" în unele discursuri ale sale în care s-a referit la Traian Băsescu şi reflectarea acestora în presă, în mod "scos din context".

În februarie, Paleologu afirma că PDL a ajuns la putere graţie lui Traian Băsescu, o "pleaşcă" ce a "căzut" peste partid şi l-a adus la putere. Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, el a vorbit atunci despre "un Băsescu care îţi ridică poporul şi te aduce la putere prin carisma lui".

De asemenea, la inaugurarea expoziţiei "Napoleon al III-lea şi Principatele române", de la Compiègne (Franţa), pe 20 martie, ministrul Culturii l-a comparat pe preşedintele Traian Băsescu cu un "bonapartist", definind ulterior bonapartismul ca "un anumit tip de curent politic, cu practică de plebiscit şi apel la popor". Întrebat de jurnalişti ce a vrut să spună prin această comparaţie, Paleologu a susţinut că este o discuţie teoretică privind tipurile de trepte, referindu-se la faptul că în Franţa există bonapartism, orleanism şi legitimism. Totodată, Paleologu a spus că Napoleon al III-lea a fost un reformator şi a precizat că, atunci când a mai făcut trimitere la bonapartism şi la preşedintele României, s-a referit la Napoleon al III-lea, şi nu la Napoleon I.

La conferinţa de miercuri, Paleologu a declarat că discursul său referitor la preşedintele României nu a fost "o linguşeală" şi că o problemă a societăţii româneşti, pe lângă declinul umorului, este lipsa de proprietate a termenilor. "Imaginaţi-vă că Vadim, înainte de '89, ar fi spus că Ceauşescu este o pleaşcă", a glumit Paleologu.

Ministrul a declarat că, după părerea lui, Băsescu nu are un contracandidat şi că se bucură pentru acest lucru. Preşedintele "corespunde societăţii româneşti, şi acesta nu este un compliment", a adăugat ministrul.

"Nu cred că Ionel Brătianu, dacă ar apărea acum, ar câştiga în alegeri", a mai spus Paleologu.

Ministrul Culturii şi-a început conferinţa "Ce este aceea o pleaşcă? Despre noroc şi virtute la Machiavelli şi Montaigne" cu o pledoarie pentru umor. Paleologu le-a amintit celor prezenţi, în special jurnaliştilor, că este 1 aprilie. "Sper ca ce spun eu să fie perceput din când în când şi cu puţin umor", a spus ministrul Culturii. Tot pentru cei din presă, ministrul a mai precizat şi că titlul conferinţei sale este "Ce este aceea o pleaşcă?", nu "Cine este o pleaşcă?".

"Nu vreau să mă las alterat de situaţiile în care mă aflu, ca aceea de a fi ministru. Vreau să-mi păstrez aceeaşi libertate de expresie, umorul, cuvintele pe care le cred eu potrivite", a spus Paleologu, precizând că, în opinia sa, societatea românească suferă de "un declin al umorului". "Pledez pentru umor în viaţa publică românească", a mai spus ministrul Culturii, precizând că, în societatea românească, umorul adevărat, care este "benevolent, jovial", a fost "înlocuit printr-o zeflemea răutăcioasă şi întoarcerea oricărui lucru în derizoriu, o schimonosire oribilă a umorului".

"Nu mă las intimidat sub nicio formă de comentatori sau de competitori politici privind cuvintele pe care le aleg, pe care le-am ales întotdeauna în acest fel", a mai ţinut să precizeze Paleologu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici