Paul Anka revendică noul single al lui Michael Jackson

Primul single postum al cântăreţului Michael Jackson, intitulat "This Is It", lansat cu mare vâlvă luni şi promovat ca fiind o piesă originală, este de fapt o preluare a unui cântec compus în urmă cu 26 de ani şi lansat acum 18 ani, de un cântăreţ portorican.

110 afișări
Imaginea articolului Paul Anka revendică noul single al lui Michael Jackson

Paul Anka revendică noul single al lui Michael Jackson (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Cântecul datează din 1983, când a fost realizat sub titlul "I Never Heard", fiind compus de Michael Jackson împreună cu Paul Anka. Piesa urma să fie inclusă pe un album al cantautorului canadian, însă, în cele din urmă, cei doi nu s-au mai înţeles, iar Jackson a păstrat casetele master, Paul Anka primind înregistrarea acestui cântec.

În cele din urmă, piesa a fost lansată în 1991, Paul Anka permiţându-i unui cântăreţ portorican necunoscut, Sa-Fire, să îl interpreteze.

Atât "I Never Heard" cât şi "This Is It" conţin aceeaşi parte vocală şi aceleaşi acorduri de pian, deşi piesa lansată luni cuprinde şi câteva efecte noi şi backing vocals realizate de fraţii lui Michael Jackson.

Coautorul acelei piese, compozitorul Paul Anka, celebru pentru piesa "My Way", a ameninţat că va da în judecată compania care administrează averea lui Michael Jackson dacă nu i se recunosc meritele şi nu i se va plăti o parte din încasările generate de această piesă.

Administratorii averii lui Michael Jackson au recunoscut foarte repede meritele lui Anka în conceperea piesei, acceptând să îi plătească 50% din încasările generate de acesta. Acest procent ar putea reprezenta o sursă imensă de venituri pentru cântăreţul canadian, acum în vârstă de 68 de ani.

"Au înţeles că a fost o greşeală, au înţeles că este cântecul meu, au înţeles că este vorba despre producţia mea a vocii sale, în studioul meu, şi voi primi 50% din întregul proiect, ceea ce reprezintă, de altfel, o înţelegere echitabilă", a declarat Paul Anka într-un mesaj video postat pe TMZ.com.

Cu toate acestea, "This Is It" a fost promovat ca fiind o piesă "nouă" a starului dispărut, una dintre multele înregistrări nelansate, ce vor apărea pe piaţă în următorii ani. Înainte de moartea sa din luna iunie, starul a colaborat cu nume sonore din muzica actuală, precum Akon sau Will.i.am.

Piesa a fost lansată online şi la radio la aproape patru luni de la moartea starului, în Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente.

Un dublu CD cu piesele lui Jackson va ajunge pe rafturi pe 28 octombrie, în aceeaşi zi cu lansarea în cinematografe a documentarului "This Is It", ce prezintă înregistrări de la repetiţiile starului pentru seria de 50 de concerte pe care celebrul cântăreţ ar fi trebuit să le susţină la O2 Arena din Londra, începând din 13 iulie.

"Cântecul a fost ales deoarece versurile se potriveau cu numele dat de Michael turneului său", a declarat un purtător de cuvânt al fondului care administrează averea starului. "Suntem încântaţi să prezentăm acest cântec în premieră, în interpretarea lui Michael, şi că fanii lui Michael au răspuns într-un număr atât de mare. Coautorul acestui cântec este legendarul Paul Anka", a declarat aceeaşi sursă.

O purtătoare de cuvânt de la Sony Music a refuzat să comenteze aceste informaţii. John McClain, unul dintre cei doi administratori ai averii lui Michael Jackson, a lucrat alături de star în cadrul Sony Corp. Celălalt administator este avocatul John Branca.

McClain, care este totodată şi coproducătorul albumului "This Is It", declarase mai devreme, în cursul zilei de luni, că acest cântec "defineşte doar, încă o dată, ceea ce lumea ştia deja - că Michael este unul dintre cele mai mari daruri ale lui Dumnezeu".

Câţiva experţi din industria muzicală au însă o altă părere. Jon Pareles, principalul critic de muzică pop al ziarului The New York Times, a declarat că acest cântec "nu va fi inclus pe lista nimănui cu cele mai bune piese ale lui Michael Jackson, chiar dacă este o listă lungă" şi că speră să existe ceva mai bun printre piesele starului ce nu au fost încă lansate.

Documentarul "This Is It" se bazează pe imaginile filmate cu ocazia repetiţiilor din Los Angeles ale lui Michael Jackson înainte de seria de 50 de concerte londoneze. El a făcut obiectul unei înţelegeri de 60 de milioane de dolari între fondul care administrează averea cântăreţului, Sony Pictures şi promotorul AEG Live.

Vânzările albumelor lui Michael Jackson au crescut vertiginos după moartea cântăreţului, iar lansarea documentarului şi a dublului CD va contribui la creşterea averii sale, estimată la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Reprezentanţii Sony Music au dezvăluit că primul disc al albumului va conţine o parte dintre piesele celebre ale cântăreţului şi două versiuni ale "noului" single.

Al doilea disc va include versiuni nelansate ale unora dintre piesele clasice ale starului şi o poezie intitulată "Planet Earth", recitată chiar de Michael Jackson, ce nu a fost niciodată prezentată în public.

Michael Jackson a încetat din viaţă pe 25 iunie, în Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unei supradoze de medicamente. Poliţia americană a calificat moartea sa drept "omucidere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici