Peisaj SFÂŞIETOR: Fotografii DRAMATICE, făcute de la înălţime, arată daunele suferite de Catedrala Notre-Dame | FOTO

O serie de fotografii făcute de la înălţime arată gradul avansat al pagubelor suferite de Catedrala Notre-Dame din Paris, clădirea fiind afectată de un incendiu puternic luni seara, transmite RT.

2739 afișări
Imaginea articolului Peisaj SFÂŞIETOR: Fotografii DRAMATICE, făcute de la înălţime, arată daunele suferite de Catedrala Notre-Dame | FOTO

Peisaj SFÂŞIETOR: Fotografii DRAMATICE, făcute de la înălţime, arată daunele suferite de Catedrala Notre-Dame | FOTO

După aproape 12 ore de incendiu, clădirea gotică veche de 850 ani se află acum în ruine. Proiectul Gigarama al publicaţiei LIFE a creat proiectul „inima zdrobită a Parisului”, o imagine aeriană facută în panoramă de 360 de grade, a cărei unghi se poate ajusta astfel încât amploarea devastării să poată fi vizionată îndeaproape.

Fotografiile făcute de la înălţime arată acoperişul prăbuşit şi o gaură uriaşă în mijloc, acolo unde se afla turla, înainte de prăbuşire, transmite RT.

A fost nevoie de peste 400 de pompieri pentru a ţine flăcările sub control, incendiul pornind în interiorul schelelor ridicate pentru lucrările de restaurare. Autorităţile încă evaluează daunele, dar se pare că multe dintre relicvele păstrate în interiorul Catedralei Notre-Dame au fost salvate. Acoperişul, turla şi ceasul edificiului au fost distruse complet. Unele dintre cele mai noi vitralii, datate din secolul al XIX-lea au fost deteriorate, dar cele mai importante, din secolul al XIII-lea, inclusiv Rozasa, fereastră circulară în formă de trandafiri, au supravieţuit.

„Noaptea trecută, acoperişul şi turla faimoasei Catedrale Notre-Dame au fost distruse de flăcări. Ce a rămas din clădire, poate fi văzut aici”, scriu cei de la Gigarama pe Facebook.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Autorităţile franceze au dezvăluit că pompierii au stins incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris la momentul potrivit, clădirea fiind la doar „15-30 de minute înainte de distrugere totală”, transmite The Guardian.

Membrii Brigăzii de Pompieri din Paris au împiedicat un dezastru, riscându-şi viaţa pentru a rămâne în interiorul monumentului aflat în flăcări şi pentru a crea o barieră de apă între flăcările nimicitoare şi cele două turnuri dreptunghiulare ale faţadei de vest.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici