Phoenix sărbătoreşte 45 de ani într-un concert

Formaţia Phoenix sărbătoreşte 45 de carieră în cadrul unui concert unplugged care va avea loc pe 19 noiembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, cu invitaţi speciali, dar şi cu o componenţă în care Mircea Baniciu a fost înlocuit cu Bogdan Bradu.

4 afișări
Imaginea articolului Phoenix sărbătoreşte 45 de ani într-un concert

Phoenix sărbătoreşte 45 de ani într-un concert

"Am ales sala aceasta pentru acustică. Nu este o sală generoasă din punctul de vedere al locurilor - are doar 1.000, e destul de limitată - aşa că şi biletele sunt pe măsură", a declarat pentru MEDIAFAX Ionuţ Contraş, membru al trupei Phoenix. Potrivit acestuia, biletele, care vor avea preţurile de 100 şi 150 de euro în sală, şi 200 de euro în loja oficială, urmează să fie puse în vânzare în curând.

Acesta este primul concert 100% unplugged al formaţiei, spectacolul urmând să fie susţinut alături de invitaţi speciali - Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş, Moni Bordeianu, Stelu Enache, Marius Mihalache, Tavi Colen, precum şi alţi invitaţi surpriză.

În paralel cu spectacolul, Nicu Covaci va expune în foaierul TNB picturi realizate chiar de el. Expoziţia va fi cu vânzare, iar o parte din fondurile strânse în urma acesteia şi a vânzării de bilete se vor constitui într-o "bursă Phoenix", pe care formaţia o va acorda. "Anul acesta am hotărât să trimitem la studii în Germania un tânăr care va studia ingineria de sunet, la nivel european", a declarat Constraş.

Cât despre schimbarea vocalului Mircea Baniciu cu Bogdan Bradu, el spune că publicul a reacţionat forte bine. "Pe Bogdan Bradu, publicul tânăr pe care l-am avut la ultimele cinci-şase concerte l-a cooptat din prima", a declarat Contraş, care a ţinut să precizeze că relaţia cu Mircea Baniciu nu s-a terminat printr-o ceartă. El a spus că ruptura s-a produs deoarece proiectele personale în care era Baniciu implicat nu i-au permis acestuia să participe la toate turneele Phoenix. "Este o situaţie pe care o respectăm. Noi vom mai colabora în viitor", a adăugat reprezentantul trupei.

Astfel, la concertul de pe 19 noiembrie, Phoenix se va prezenta în formula: Nicu Covaci, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Cristi Gramm, Ionuţ Contraş şi Bogdan Bradu.

Formaţia Phoenix, intitulată iniţial Sfinţii, s-a constituit ca trupă de studenţi şi şcolari în 1962, la Timişoara. Începând cu anii '70, formaţia a intrat sub cenzura comunistă, iar în 1975, după un concert susţinut la Sarmisegetuza Dacica, apariţia Phoenix este interzisă la televiziune. În acelaşi an, Nicu Covaci este luat la poliţie şi interogat timp de două săptămâni, zi de zi, în urma unor acuzaţii false. Ca reacţie, el renunţă la cetăţenia română, iar în '76 pleacă în Olanda şi se stabileşte la Amsterdam.

Un an mai târziu, Covaci se întoarce în ţară şi în boxele "Marshall" ale instalaţiei sale de sunet închide membrii formaţiei pe care îi scoate din ţară şi îi aduce în Germania. Formaţia a trecut apoi printr-o serie de dizolvări, artiştii ocupându-se de diverse proiecte solo, dar în 1988, formaţia se reuneşte încă o dată în jurul lui Covaci, urmând ca în 1990, artistul să aibă prima revedere cu publicul român după o absenţă de 13 ani.

Cel mai recent album al trupei, intitulat "Baba Novak", a fost lansat în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici