Picasso nu a fost colaborator al regimului nazist

O serie de scrisori demonstrează că celebrul pictor spaniol, Pablo Picasso, nu a colaborat cu regimul nazist al lui Hitler, suspiciunile unei posibile colaborării fiind declanşate de decizia artistului de a rămâne în Franţa după invazia nazistă, informează The Independent în ediţia online.

1 afișare
Imaginea articolului Picasso nu a fost colaborator al regimului nazist

Picasso nu a fost colaborator al regimului nazist

Conform unor scrisori nepublicate până acum, Picasso a jucat un rol "curajos" în susţinerea Rezistenţei franceze.

Profesorul Peter Read, directorul departamentului francez în cadrul University of Kent din Canterbury, a făcut rost de o colecţie de scrisori nepublicate, care demonstrează că fondatorulul cubismului în artă a susţinut activ şi curajos acţiunile lui Robert Desnos, activist în Rezistenţa franceză, arestat de Gestapo la 22 februarie 1944 şi trimis în lagărul de la Auschwitz. Desnos a vorbit despre ajutorul pe care l-a primit de la Picasso după ce a ieşit din lagărul de concentrare de la Terezin.

Unul dintre cei mai celebrii artişti ai secolului al 20-lea, Picasso a fost denunţat de Hitler ca fiind un artist "degenerat".

Conform profesorului Read, Picasso îşi ajuta prietenii şi colegii de breaslă printr-o serie de comisioane, el fiind de acord să ilustreze coperta unei cărţi de poeme a lui Desnos, intitulată "Contrée", şi care conţinea mesaje subversive, anti-fasciste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici