Pielea de ananas, o alternativă eco pentru industria de modă

Se pare că ananasul nu este doar un fruct bun de mâncat. O femeie de afaceri din Spania vrea să ne convingă că ananasul este de asemenea bun de purtat ca îmbrăcăminte.

1577 afișări
Imaginea articolului Pielea de ananas, o alternativă eco pentru industria de modă

Pielea de ananas, o alternativă ecologică pentru industria de modă

Carmen Hijosa a creat Piñatex, un material textil ţesut din fibrele lungi rămase de pe urma fructelor, şi speră să îl poată oferi industriei de modă drept alternativă durabilă pentru piele.

Hijosa este designer de îmbrăcăminte şi a renunţat la folosirea pielii naturale din motive ecologice. A durat opt ani pentru ca aceasta să dezvolte textilele ei alternative. "Datorită caracteristicilor fibrelor - sunt foarte fine, puternice şi flexibile - ideea mea a fost ce ar fi dacă aş face o plasă folosind aceste fibre", a declarat Hijosa pentru Reuters. "Aşa a început acest material nou".

Hijosa, care a înfiinţat compania Ananas Anam pentru a introduce pe piaţă Piñatex, lucrează cu fermierii de ananas din Filipine, care recoltează şi sfărîmă fibrele, acestea fiind în cele din urmă transformate în Piñatex, în Spania.

Pentru a face un metru pătrat de Piñatex sunt necesare 460 de frunze - dar nu compania nu duce lipsă de materie primă. Producţia globală de ananas a depăşit 25 milioane de tone în 2016, potrivit statisticilor.

Compania Ananas Anam spune că deşeurile primelor zece ţări producătoare pot înlocui teoretic peste 50% din producţia globală de piele. De la lansarea sa comercială în 2015, Piñatex a fost utilizat de aproximativ 500 de producători, inclusiv casa de modă Hugo Boss prin folosirea materialului pentru pantofii săi de sport vegani.

Toate jachetele în stilul de motociclist de dimensiuni mai mici ale casei de modă Altiir sunt fabricate din acest material. "Oamenii vin, o ating şi sunt atraşi de această piele. La început, de cele mai multe ori, ei cred că este piele naturală dar după ce o ating îşi dau rapid seama că de fapt nu este aşa", a declarat directorul creativ al brand-ului, Timothy Turner-Sutton.

"Este un material independent. Când se umezeşte, se usucă ca şi pielea naturală şi se comportă ca ea în orice fel, cu excepţia faptului că este un material complet durabil. "

Pe lângă resursele necesare pentru creşterea animalelor pentru sacrificare, criticii pielii naturale indică folosirea de substanţe chimice toxice în procesul de tăbăcărie care lasă în urmă cantităţi mari de poluanţi.

Printre oponenţii de vârf ai utilizării produselor de origine animală se numără şi designerul britanic Stella McCartney, care a declarat că industria modei trebuie să reducă radical pagubele pe care le produce şi le lasă în urmă în mediul înconjurător.

Cu toate acestea, cel puţin pentru moment, trecerea la un stil de viaţă vegan nu este deloc ieftină. Îmbrăcămintea semnată Altiir se vinde cu preţuri pornind de la 680 de lire sterline (peste 750 de euro).

Articol scris de Ioana Scholler

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici