Pisicile care trăiesc în casă sunt mai puţin predispuse la infecţii transmisibile omului

Un studiu publicat în Biology Letters, revista ştiinţifică a organizaţiei Royal Society, arată că pisicile care trăiesc afară sunt de trei ori mai predispuse la infecţii cu patogeni sau paraziţi care pot fi transmise stăpânilor decât cele ţinute în mediul domestic, relatează phys.org.

710 afișări
Imaginea articolului Pisicile care trăiesc în casă sunt mai puţin predispuse la infecţii transmisibile omului

Pisicile care trăiesc în casă sunt mai puţin predispuse la infecţii transmisibile omului

Cercetarea s-a concentrat asupra a 19 agenţi patogeni întâlniţi la aceste animale. Aria de studiu a acoperit state precum Spania, Canada, Australia, Elveţia, Germania, Pakistan, Brazilia, Ţările de Jos şi insula Sfântul Kitts.

De asemenea, cu cât departe se află felinele domesticite de ecuator, cu atât mai sensibile devin la viruşi şi la bacterii dacă petrec timp afară. "Fiecare grad al latitudinii absolute creşte probabilitatea infecţiilor cu patru la sută", a afirmat autoarea principală a studiului, Kayleigh Chalkowski. "Te gândeşti că regiunile tropicale au mai multe animale sălbatice, mai mulţi paraziţi. Dar se pare că latitudinea are un efect opus", a continuat aceasta.

Pentru a pune capăt dezbaterilor referitoare la modalităţile de creştere ale pisicilor, cercetătoarea şi colegii săi au decis să ia în considerare alte 24 de studii mai vechi, în care răspândirea uneia sau mai multor boli erau comparate în mediul interior şi în cel extern.

"Acesta este prima dată când accesul la mediul extern ca factor de risc pentru infecţiile la pisici a fost cuantificat într-un perimetru geografic de o asemenea dimensiune şi pentru grupuri extinse de agenţi patogeni", a afirmat cercetătoarea de la Universitatea Auburn din statul american Alabama.

Efectele descoperite au fost constante pentru toate tipurile de paraziţi, inclusiv limbricii (Toxocara cati) şi paraziţii monocelulari care cauzează boala Toxoplasma gondii, care pot cauza boli în rândul oamenilor. Ele nu s-au manifestat diferit indiferent că au fost transmise din pământ, de la alte pisici sau de la animale vânate precum păsări şi şoareci.

"Practic, indiferent de locul în care te afli în lume, păstrarea pisicii în interiorul casei reprezintă o modalitate excelentă de a le proteja de boli infecţioase", a declarat Chalkowski. Ea consideră că acesta este un sfat bun, deoarece mulţi dintre agenţii patogeni purtaţi de aceste animale se pot răspândi şi la oameni.

Pisicile nu sunt singurele animale domesticite care pot transmite boli stăpânilor. Câinii, spre exemplu, pot transmite rabie, iar vacile poartă Cryptosporidium parvum, o boală parazitară care atacă tractul intestinal.

Pisicile au fost domesticite acum aproape 5.000 de ani. În Egiptul antic, ele erau asociate cu zeităţile şi apăreau în inscripţiile hieroglifice.

Numărul de pisici care trăiesc în mediul domestic este de 90 de milioane în Statele Unite ale Americii, în timp ce, la nivel global, estimările ezită între 500 de milioane şi undeva în jur de 600 de milioane, numărul felinelor ajungând până spre 8 miliarde. Chiar şi luând în considerare cea mai mică cifră din aceste estimări pisicile ar constitui cel mai des întâlnit animal domestic din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici