Placebo a revenit la Bucureşti după trei ani

În medicină, pentru ca experimentul placebo să funcţioneze, pacientul trebuie să aibă încredere deplină în pastila zaharisită pe care o primeşte. În cazul de faţă, în ceea ce-i priveşte pe cei circa 7.000 de oameni care, duminică, au luat parte la concertul formaţiei Placebo, experimentul a prins.

82 afișări
Imaginea articolului Placebo a revenit la Bucureşti după trei ani

Placebo a revenit la Bucureşti după trei ani (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

După ce membrii trupei şi-au făcut intrarea în scenă înconjuraţi de efecte stroboscopice, două piese mai târziu, solistul a anunţat că va prezenta, de-a lungul concertului, cântece de pe cel mai recent album al formaţiei, "Battle for the Sun", lansat chiar la începutul lunii. "Ne face o imensă plăcere să revenim alături de voi, în acest frumos oraş, în această seară", a salutat Brian Molko publicul din Bucureşti, cu care se întâlnea pentru a doua oară, după ce în 2006 formaţia a susţinut un prim concert în România, la Arenele Romane din Capitală.

Pentru cei care se temeau că, din 2006 - de la lansarea albumului "Meds" - şi până acum, Molko şi-ar fi ieşit din mână, iată că recent descoperita rezervă de optimism infuzată în versuri a propulsat trupa din nou în atenţia publicului, aducând un plus de diversitate pentru stilul formaţiei. Totodată, melodicitatea sound-ului a rămas intactă, la fel ca şi unghiul de abordare - care e acelaşi în ceea ce priveşte atât temele muzicale, cât şi versurile. Cu siguranţă însă, ceea ce-i dă lui Placebo o aură de formaţie-cult este solistul însuşi (Brian Molko), al cărui timbru vocal inconfundabil, nazal şi afectat, devenit emblematic, are o priză puternică la o nişă distinctă.

La Bucureşti, Placebo a cântat, mai bine de o oră şi jumătate, piese ca "Kitty Litter", "Ashtray Heart", "Battle for the Sun", "For What It's Worth", "Black-Eyed", "Meds", "Song to Say Goodbye", "The Bitter End" şi "Taste in Men". Membrii trupei s-au retras de două ori din scenă, revenind apoi în aplauzele publicului pentru câte două bisuri. Unele dintre cele mai fierbinţi momente au fost, desigur, atunci când cei de la Placebo au prezentat hiturile mai vechi şi mai cunoscute - "Every You Every Me" şi "Special K". La fel ca la precedentul show din Capitală, cel de duminică seară a fost asortat cu proiecţii video, care s-au derulat pe un ecran de leduri amplasat în spatele formaţiei. Însă ce-a fost diferit la acest al doilea concert este că trupa s-a arătat mai caldă cu cei veniţi să-i vadă. Fie chiar şi pentru că le-a fost permis să fumeze pe scenă, membrii Placebo au dat de înţeles că s-au simţit bine pe scena de la Bucureşti. "E fantastic să fii într-o ţară unde să poţi fuma pe scenă", a exclamat liderul trupei, trăgând dintr-o ţigară. "De unde venim noi, din Marea Britanie, ni se iau toate drepturile. Aşa că e minunat să fim aici. Să ne umplem plămânii împreună!", a continuat el apologia tabietului decadent.

În plus, Molko şi Stefan Olsdal, veteranii trupei, şi-au amuzat publicul şi cu câteva glume "pentru cunoscători".

Dinamic şi energic, concertul de la Bucureşti a trasat câteva efecte clare ale tratamentului cu Placebo: fluturi în stomac, pupile dilatate, dar şi sevraj nicotinic şi comportament "borderline-bipolar". A se repeta la intervale de maxim trei ani.

Bazele trupei Placebo au fost puse în 1994, în Londra. Până în prezent, formaţia a lansat cinci albume de studio, şase EP-uri şi 27 de single-uri, vânzând peste zece milioane de albume în toată lumea. De-a lungul timpului, trupa a susţinut peste 900 de concerte, în 59 de ţări, fiind cap de afiş la peste 50 de festivaluri din toată lumea. Totodată, Placebo a avut colaborări cu legendarii David Bowie, Robert Smith (The Cure) şi Michael Stipe (REM).

(Material realizat de Cristina Mazilu; cristina.mazilu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici