Plugul Mare, o tradiţie păstrată cu sfinţenie în Valea Călugărească | GALERIE FOTO

Spiritele rele sunt ”omorâte”, în ultima zi a anului, de trosnitorii şi mascaţii din Valea Călugărească. Flăcăii din Plugul Mare duc la fiecare sfârşit de ani urări de bine şi sănătate în casele oamenilor, după ce se pregătesc timp de două luni, confecţionând bice şi măşti.

767 afișări
Imaginea articolului Plugul Mare, o tradiţie păstrată cu sfinţenie în Valea Călugărească | GALERIE FOTO

Plugul Mare, o tradiţie păstrată cu sfinţenie în Valea Călugărească | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

În fiecare an, în ultima zi din an, localnicii din Valea Călugărească primesc urări de bine şi sănătate de la flăcăii din Plugul Mare, o tradiţie păstrată de ani de zile şi transmisă din generaţie în generaţie.

Claudiu Neagu este un tânăr din Valea Călugărească. De când era mic merge pe uliţele din comună cu alţi flăcăi pentru a le ura vecinilor un an nou bun.

“Plugul Mare este o tradiţie păstrată în Valea Căugărească din moş strămoşi, din generaţie în generaţie. Eu unul am auzit despre această tradiţie de la tatăl meu, care la rândul lui a învăţat totul de la bunicul meu. Totul se întâmplă pe 31 decembrie, când colindăm din casă în casă”, a declarat Claudiu.

Acesta povesteşte că prin glasul urătorului care este însoţit de flăcăi costumaţi cu măşti de tot felul, se fac urările pentru alungarea spiritelor rele. Trosnitorii, cei care pocnesc din bice confecţionate din sfoară, sunt şi ei la Plugul Mare.

”După urare suntem recompensaţi cu bucate alese, bani sau doar simple vorbe de bine pentru anul viitor. Totul însă începe cu mult timp înainte, cu peste două luni înainte, când începem să confecţionăm bicele sau să le reparam costumele. Pregătim şi o căruţă cu brazi împodobiţi”, spune cel care face parte din Plugul Mare.

Claudiu este urătorul Plugului Mare. De la 7 ani face acest lucru şi în învaţă şi pe alţii.

”An de an eu ca urător iau cu buhaiul un copil mai mic pentru a încerca să-l fac să iubească această tradiţie şi să o ducă mai departe, cum eu am fost învăţat de tatăl meu. Personal mă duc cu Plugul Mare de la 7 ani, iar acesta este al 11 -lea an în care organizez la mine în curte, sperând să pot lăsa pe cineva cu spirit organizatoric să ducă mai departe acest frumos obicei. În general participă flăcăii satului neînsuraţi”, spune urătorul.

Peste 50 de flăcăi participă la Plugul Mare care ţine, pe 31 decembrie, de 8 dimineaţa până la ora 17.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici