Poliţia britanică a înţeles că "Minority Report" e doar science fiction. Încercarea de a prezice crimele print-un algoritm a eşuat

  • Poliţia britanică a investit 13 milioane de dolari în prezicerea crimelor.
  • Au introdus datele a 3,5 milioane de oameni într-un algoritm de inteligenţă artificială.
  • Rezultatul a fost dezastruos iar proiectul a fost abandonat.
506 afișări
Imaginea articolului Poliţia britanică a înţeles că "Minority Report" e doar science fiction. Încercarea de a prezice crimele print-un algoritm a eşuat

Poliţia britanică a înţeles că "Minority Report" e doar science fiction. Încercarea de a prezice crimele print-un algoritm a eşuat

Tii minte cum Tom Cruise aresta criminali înainte de a comite infracţiuni? Poliţia britanică a încercat să facă un Minority Report folosind un algoritm de inteligenţă artificială.

Pentru asta au analizat datele a 3,5 milioane de oameni din bazele de date ale poliţiei. 13 milioane de dolari au fost investiţi în algoritmul care să prezică momentul în care cineva va face prima crimă sau chiar va recidiva.

Rezultatul a fost un fiasco total, cu o rată medie de succes de aproximativ 15%, mult sub intuiţia unui poliţist decent. Ca să parafrazez o expresie celebră, şi un ceas defect arată ora exactă de două ori pe zi.

Poliţiştii spun că sistemul a avut o eroare de cod, însă abandonarea completă a proiectului arată că problemele sunt mult mai profunde. Poate uneori e bine să laşi science-fiction-ul să rămână science-fiction.

Sociologul Silvia Lucican îţi explică de ce a eşuat proiectul britanic.

Silvia Lucican, Sociolog: Este dificil să facem predicţii în general când vine vorba de factorii umani. Suntem imprevizibili şi de multe ori acţionăm în lipsa unor motivaţii raţionale pe care, poate, inteligenţa artificială ar putea să le prezică, înţeleagă şi citească şi uneori facem lucruri fără să avem aceste explicaţii raţionale. Nu suntem fiinţe foarte raţionale, în ciuda aparenţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici