Populaţia unei specii pe cale de dispariţie a crescut spectaculos în ultimul an

  • Populaţia de papagali kakapo din Noua Zeelandă a crescut spectaculos în ultimul an, ajungând la peste 250 de exemplare.
  • Specia este pe cale de dispariţie, potrivit Reuters.
3928 afișări
Imaginea articolului Populaţia unei specii pe cale de dispariţie a crescut spectaculos în ultimul an

Sursa foto: Twitter Dr Andrew Digby

Populaţia de kakapo din Noua Zeelandă, un papagal care nu poate zbura şi care este pe cale de dispariţie, a crescut cu 25% în ultimul an, ajungând la 252 de păsări, în urma unui sezon de reproducere bun şi a succesului înregistrat cu inseminarea artificială, a anunţat marţi departamentul de conservare a speciilor.

Papagalii Kakapo au fost aproape exterminaţi de prădătorii introduşi, cum ar fi şobolanii, deoarece păsările nu pot zbura. Problema a fost amplificată de consangvinizare, de fertilitatea foarte scăzută (doar 50% din ouă sunt fertilizate) şi de faptul că păsările se înmulţesc doar o dată la doi sau trei ani, atunci când anumiţi pomi dau roade.

Populaţia de kakapo, care este cel mai greu papagal din lume, a ajuns în prezent la cel mai mare număr din anii 1970.

„Existau doar 86 de kakapo când am început să lucrez ca ranger pentru kakapo în 2002. Acel număr era înspăimântător. Faptul că avem un sezon de reproducere cu 55 de pui reprezintă un pas foarte mare", a declarat Deidre Vercoe, manager operaţional pentru programul de recuperare a kakapo.

Programul a fost înfiinţat în 1995. Este o colaborare între departamentul de conservare din Noua Zeelandă şi tribul maori Ngai Tahu şi foloseşte voluntari pentru a ajuta la activităţi precum monitorizarea cuiburilor pentru a le feri de probleme. Unele păsări au fost salvate după ce au rămas blocate în noroi sau între copaci.

Vercoe a anunţat prin intermediul unui e-mail că o mare parte din succesul din acest sezon s-a datorat cantităţii de fructe din copacii rimu. De asemenea, succesul legat de inseminarea artificială din acest sezon a fost esenţial. Opt pui supravieţuitori s-au născut în urma inseminării artificiale, comparativ cu doar cinci în perioada 2009-2019.

„Utilizarea inseminării artificiale a însemnat că unii masculi, care nu au născut încă pui în mod natural, sunt încă reprezentaţi în viitorul fond genetic. Inseminarea artificială poate contribui, de asemenea, la creşterea fertilităţii ouălor depuse", a precizat Vercoe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici