Potenţial antidot pentru toxina din cea mai otrăvitoare ciupercă din lume

  • A fost descoperit un potenţial antidot pentru toxina din cea mai otrăvitoare ciupercă din lume.
  • Cercetătorii chinezi şi australieni au identificat că un colorant utilizat în imagistica medicală poate bloca efectele toxice.
894 afișări
Imaginea articolului Potenţial antidot pentru toxina din cea mai otrăvitoare ciupercă din lume

Sursa foto: Twitter

Oamenii de ştiinţă cred că au găsit un potenţial antidot pentru o toxină puternică găsită în cea mai otrăvitoare ciupercă din lume, ”căciula morţii”.
 
Ciuperca numită ”căciula morţii”, Amanita phalloides, este responsabilă pentru aproximativ 90% dintre decesele cauzate de ciuperci la nivel mondial.
 
Principala sa toxină este o peptidă numită α-Amanitin, un tip de amatoxină care duce la insuficienţă hepatică şi renală, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii chinezi şi australieni au identificat că verdele de indocianină, un colorant aprobat în prezent în SUA pentru utilizarea în imagistica medicală, pare să blocheze efectele toxice ale α-Amanitinei.
 
Autorul corespondent al studiului, profesorul Qiaoping Wang de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China, a declarat că, până acum, nu exista niciun antidot specific pentru capacele morţii "deoarece ştim puţine lucruri despre modul în care toxinele ciupercilor ucid celulele".
 
În cadrul testelor efectuate în laborator pe şoareci, precum şi pe linii de celule umane, oamenii de ştiinţă au descoperit că verdele de indocianină a fost capabil să prevină leziunile hepatice şi renale induse de α-Amanitină. De asemenea, a îmbunătăţit probabilitatea de supravieţuire după otrăvire.
 
Deşi rezultatele sunt promiţătoare, sunt necesare alte experimente clinice pentru a determina dacă verdele de indocianină are efecte similare la om", a declarat Wang.
 
Un expert în ciuperci şi cercetător-şef la Grădina Botanică Regală din Sydney, profesorul Brett Summerell, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că ciupercile "death cap" sunt "extraordinar de periculoase şi toxice" şi că sunt adesea confundate cu alte ciuperci din cauza asemănărilor superficiale.
 
Căciula morţii poate semăna, în primele etape de creştere, cu unele dintre ciupercile pai, care sunt ... populare, în special într-o serie de bucătării asiatice", a spus Summerell.
 
În aceste stadii incipiente poate fi destul de dificil să diferenţiezi ciupercile", a spus el. „Este o culoare albă cremoasă. Pe măsură ce îmbătrânesc puţin, puteţi începe să le vedeţi o nuanţă galben-verzuie în calota de moarte. Căciulile morţii au o asociere cu rădăcinile stejarilor, aşa că, dacă vedeţi ceva care se află sub un stejar, atunci trebuie să fiţi atenţi şi suspicioşi".
 
În timp ce toxinele care se găsesc în unele alte ciuperci pot fi degradate de căldură, toxinele de la calota morţii sunt "robuste în timpul gătitului", a adăugat el.
 
„Intoxicaţia cu ciuperci este principala cauză de mortalitate în incidentele de intoxicaţii alimentare din întreaga lume", notează autorii studiului.
 
Αlpha-Amanitina îşi exercită efectele toxice asupra celulelor prin inhibarea unor enzime specifice necesare pentru producerea de proteine. Pentru a acţiona, toxina se bazează pe o proteină din organism numită STT3B. Verdele de indocianină pare să acţioneze prin inhibarea funcţiei STT3B.
 
Cercetătorii au constatat efecte benefice la şoarecii trataţi cu verde de indocianină la patru ore după otrăvirea cu α-Amanitină, dar nu şi la şoarecii trataţi la numai opt sau 12 ore după ce au fost expuşi la toxină.
 
Acest lucru se poate datora faptului că [α-Amanitina] a provocat daune ireversibile care nu pot fi recuperate", au concluzionat cercetătorii. „Acest lucru sugerează că [verdele de indocianină] ar trebui administrat cât mai devreme posibil în timpul tratamentului".
 
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici