Povestea Spotify, un start-up devenit uriaş

  • Pe 7 octombrie 2008 se năştea un start-up în Stockholm, Suedia, numit Spotify
  • Cofondatorii Daniel Ek şi Martin Lorentzon au vrut să se lupte cu pirateria
  • În prezent, Spotify are 286 de milioane de utilizatori activi
640 afișări
Imaginea articolului Povestea Spotify, un start-up devenit uriaş

Povestea Spotify, un start-up devenit uriaş

Când ai o idee bună, e bine să acţionezi rapid. Asta au făcut Daniel Ek şi Martin Lorentzon. În 2006 au pornit la drum cu un start-up care avea o menire: să se lupte cu pirateria din muzică. Doi ani mai târziu lansau platforma iar succesul a venit imediat. A ajuns mult parteneriatul început cu Facebook. Unul dintre fondatori povesteşte cum le-a venit ideea.

„Stăteam în apartamentul meu din suburbia oraşului Stockholm şi ne gândeam la ce ne doream să facem, ce e important pentru noi.
 
Dacă Napster a fost ceea ce mi-a atras atenţia la internet, cum de nu a fost rezolvată problema muzicii? Am început să vorbim despre asta şi era evident că, din punct de vedere al consumatorului, acesta era modul prin care oamenii voiau să consume muzica
 
Voiau să asculte mai multă muzică decât până atunci, voiau să descopere noi artişti.
 
În prezent totul pare firesc, dar pe vremea aceea dura câteva minute să descarci o singură melodie. Trebuia să oferim acest sentiment de disponibilitate, că nu se mai încarcă nimic, trebuia să meargă totul rapid astfel încât să simţi că ai toată muzica din lume pe dispozitivul tău”, a povestit Daniel Ek, cofondatorul Spotify.
 
În prezent, Spotify este un gigant evaluat la peste 25 de miliarde de dolari, cu aproape 300 de milioane de utilizatori. Domină în faţa platformelor rivale precum (Dizăr) Deezer, Pandora sau Apple Music. Utilizatorii pot alege din cele peste 50 de milioane de melodii disponibile.
 
Există însă şi critici. Au fost artişti care s-au plâns că sunt plătiţi prea puţin pentru ca melodiile lor să fie disponibile pe Spotify. De asemenea, au venit critici după ce a fost dezvăluită o statistică: 87% din conţinutul de pe Spotify aparţine celor mai mari patru case de producţie din lume.
 
Cu toate astea, Spotify rămâne extrem de populară şi ideea care a schimbat felul în care consumi muzica în prezent. 
 
CIFRE SPOTIFY
- 130 milioane de abonaţi
- 36% din piaţa globală
- 50 de milioane de piese disponibile
- Ed Sheeran are 62 milioane fani
- 25: media orelor petrecute pe lună de utilizatori
- 26.9 miliarde dolari: capitalizarea în Mai 2020
- 6.7 miliarde dolari: venituri în 2019
- 1.7 miliarde dolari: profit în 2019
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici