Premieră: Fulgere observate la polii planetei Jupiter

O serie de imagini primite de Agenţia spaţială americană (NASA) de la sonda New Horizons arată că la polii planetei Jupiter se produc fulgere, un fenomen despre care s-a crezut că este specific doar Pământului, informează un studiu preluat de AFP.

26 afișări
Imaginea articolului Premieră: Fulgere observate la polii planetei Jupiter

Premieră: Fulgere observate la polii planetei Jupiter

Este pentru prima dată când au fost remarcate fulgere la polii planetei gazoase, fenomen care a fost înainte remarcat doar la alte altitudini sau la ecuatorul lui Jupiter.

În martie, sonda spaţială americană New Horizons, aflată în drum spre Pluto şi adâncurile sistemului solar, a atins uşor Jupiter şi a putut să o fotografieze şi să colecteze noi date despre cea mai mare planetă a sistemului solar.

Fotografiile arată clar şase fulgere formate în regiunea polului nord al lui Jupiter şi şapte în regiunea polului sud. Câteva dintre fulgere sunt de zece ori mai puternice decât cele mai mari înregistrate pe Pământ.

"Acest lucru confirmă ceea ce bănuiam de 20 de ani. Jupiter se comportă aşa cum trebuie", a declarat Kevin Baines, cercetător NASA, autorul acestui studiu care a fost publicat în revista Science.

Sonda New Horizons, cel mai rapid vehicul de explorare lansat vreodată de NASA şi prima care va explora Pluto, a fost lansată de la baza spaţială Cape Canaveral, Florida, în ianuarie 2006 şi va ajunge la destinaţie în iulie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici