- Home
- Life-Inedit
- (14.02.2020, 09:03)
- Ruxandra Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Premieră în lumea ştiinţei: o boală rară, veche de 66 de milioane de ani, care face victime azi, descoperită în fosila unui dinozaur
- Cercetătorii au găsit în fosila unui dinozaur, o boală rară care afectează oamenii în prezent
- Scheletul reptilei preistorice are 66 de milioane vechime
- Boala afectează în special băieţii
2010 afișări

sursa FOTO: Profimedia
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit în oasele unui dinozaur de acum 66 de milioane de ani, o tumoare rară care afectează oamenii în prezent, în special copii, relatează CNN.
Oamenii de ştiinţă au observat găuri neobişnuite în două vertebre ale unei fosile de dinozaur din specia hadrosauride, descoperite în Canada.
Vertebrele preistorice au fost comparate cu oasele umane a doi pacienţi care fuseseră diagnosticaţi cu o tumoare benignă rară şi câteodată dureroasă, denumită histiocitoză cu celule Langerhans.
ULTIMELE ȘTIRI
-
I-a confiscat telefonul, i-a lut mașina. Poliția din Florida oprește un șofer de 10 ani pe autostradă
-
Baza rusă din Nagorno-Karabah a fost bombardată de Azerbaidjan
-
Portul Timişoara. Nica: Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcaţiuni din Serbia sunt ancorate în Timişoara
-
COMENTARIU Sorin Avram: Dumitru Buzatu, 31 de ani de şefie la stat. Cum să nu i se urce la cap şi cum să reformezi o ţară cu aşa cineva?
Oamenii de ştiinţă au făcut această descoperire datorită tehnologiei de micro-scanare care permite analizarea unei leziuni şi reconstruirea acesteia şi a vaselor de sânge care o alimentează.
Este pentru prima dată când această boală umană a fost identificată la un dinozaur.
La oameni, acest tip de afecţiune poate implica şi dezvoltarea unor formaţiuni canceroase. Această idee este totuşi dezbătută de specialişti întrucât în unele cazuri, boala se vindecă de la sine.
Majoritatea tumorilor de tip histiocitoză cu celule Langerhans, provoacă dureri şi afectează sistemul osos al copiilor cu vârste între doi şi 10 ani. Din fericire, în majoritatea cazurilor aceste tumori dispar fără intervenţie.
Reptilele preistorice, hadrosauride, cunoscute şi ca dinozaurii cu factura de raţă măsurau 10 metri, cântăreau câteva tone şi au vieţuit pe Terra acum 66-80 de milioane de ani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe