Primul film american anti-Hitler, descoperit într-o arhivă din Bruxelles - VIDEO

Primul film american în care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Adolf Hitler a fost descoperit într-o arhivă din Bruxelles, unde a rămas neobservat timp de peste 75 de ani.

419 afișări
Imaginea articolului Primul film american anti-Hitler, descoperit într-o arhivă din Bruxelles - VIDEO

Primul film american anti-Hitler, descoperit într-o arhivă din Bruxelles (Captură video)

Filmul ''Hitler's Reign of Terror'' a fost produs şi regizat de Cornelius Vanderbilt, un moştenitor al bogatei familii de industriaşi americani, în timp ce vizita Germania pe când Hitler ajunsese la putere, după ce a câştigat alegerile din 1933.

Documentarul cuprinde imagini filmate de Vanderbilt, cu adunări ale membrilor partidului nazist, cărţi care sunt arse şi magazine ale unor evrei care sunt distruse.

La premiera de la New York, în 1934, filmul a avut un mare succes, a spus Bruno Mestdagh, şeful colecţiilor digitale de la Arhiva de Film din Belgia.

"Ambasada Germaniei în SUA a protestat şi din acest motiv filmul a fost cenzurat şi adaptat. A fost ulterior proiectat în alte oraşe, dar nu a mai înregistrat acelaşi succes", a mai spus Mestdagh.

Versiunea descoperită la Cinemateca belgiană a fost probabil comandată de cineva care a vrut să o proiecteze în Belgia, dar nu a mai ajuns să o ridice, astfel încât filmul a rămas în depozitul acestei instituţii.

În anii 1970, a fost transferat în arhivă, care cuprinde circa 70.000 de titluri, 80% dintre ele fiind pelicule străine. Însă, abia în urmă cu doi ani, curatorii arhivei şi-au dat seama că sunt în posesia singurei copii a filmului care a supravieţuit în toţi aceşti ani.

Filmul a fost restaurat şi va fi proiectat la Museum of Modern Art din New York în octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici