Procesul de topire a gheţarilor din zona arctică ar putea deveni ireversibil

Gheţarii din sona arctică se topesc mai repede decât au prevăzut cercetătorii, apropiindu-se de un punct de la care "nu mai este cale de întoarcere", potrivit unui studiu publicat, joi, de Fondul Mondial pentru Natură (World Wildlife Fund, WWF).

187 afișări
Imaginea articolului Procesul de topire a gheţarilor din zona arctică ar putea deveni ireversibil

Procesul de topire a gheţarilor din zona arctică ar putea deveni ireversibil (Imagine: Mediafax Foto)

Calota glaciară a Groenlandei, al cărei volum actual este estimat la 2,9 milioane de metri cubi, şi a gheţurilor din Oceanul Arctic, cu un volum estimat la 4,4 milioane de metri cubi în septembrie 2007, sunt la cel mai scăzut nivel, potrivit raportului WWF.

Volumul gheţurilor din ocean a scăzut cu 39% faţă de volumul mediu înregistrat în perioada 1979 - 2000.

"Schimbările observate în Arctica se produc la un ritm mult mai rapid decât s-a prevăzut" în raportul "Evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra Arcticii (Acia), publicat în 2005, şi în raportul realizat de Grupul de experţ interguvernamentali asupra evoluţiei climei (GIEC) pe 2007, indică WWF.

Procesul de topire a calotei glaciare a Groenlandei şi a gheţurilor din Arctica este aproape de "un punct în care nu mai este cale de întoarcere", dincolo de care situaţia va deveni ireversibilă, este de părere organizaţia internaţională, care a compilat cele mai recente studii asupra zonei nordice a globului.

WWF şi-a publicat studiul cu ocazia unei conferinţe a Consiliului Arcticii, o organizaţie care reuneşte ţările nordice (SUA, Rusia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia). Conferinţa are loc joi, în insula Lofoten, Norvegia.

Cercetătorii de la WWF au lansat un avertisment şi în privinţa dispariţiei urşilor polari din Canada, ţară în care se găsesc 66% din aceste animale.

"Vechile modele preziceau că topirea gheţarilor din mările (nordului, n.r.) va duce la dispariţia anumitor populaţii de urşi polari până în 2050. Noile elemente indică faptul că dispariţia acestora ar putea avea loc mult mai devreme", a spus Peter Ewins, directorul Departamentului de conservare a speciilor de la WWF-Canada.

Comitetul pentru situaţia speciilor în pericol în Canada (COSEPAC) va analiza, vineri, recomandările guvernului asupra anumitor specii de animale, printre care şi urşii polari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici