- Home
- Life-Inedit
- (24.04.2019, 14:49)
- Ioana Scholler
Program de sterilizare în masă: O ţară îşi cere iertare pentru că a sterilizat cu forţa persoane, pentru a preveni „naşterea descendenţilor de slabă calitate”
Guvernul din Japonia îşi cere iertare şi promite daune compensatorii pentru miile de persoane cu dizabilităţi, care au fost sterilizate cu forţa, în vederea unei legi defuncte, bazată pe teoria care susţine îmbunătăţirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenţie, transmite The Guardian.
Urmărește
8014 afișări
Program de sterilizare în masă: O ţară îşi cere iertare pentru că a sterilizat cu forţa persoane, pentru a preveni „naşterea descendenţilor de slabă calitate”
În temeiul unei legi care a fost votată în parlament miercuri, victimele sterilizării în masă vor primi fiecare câte 22.000 de lire sterline fiecare drept compensaţie pentru suferinţa cauzată, precum şi o scrisoare prin care guvernul îşi cere iertare pentru „suferinţa mentală şi fizică creată de programul de sterilizare”.
Premierul Shinzo Abe şi-a exprimat „regretul sincer” şi spune că guvernul „şi-a cerut scuze din toată inimă” pentru politicile terifiante, în vederea cărora chiar şi persoane în vârstă de 9 ani au fost sterilizate împotriva voinţei lor.
„În perioada în care legea era în vigoare, numeroase persoane au fost supuse unor intervenţii chirurghicale pentru a nu mai putea procrea, aceste decizii find bazate pe faptul că persoanele sufereau de diferite dizabilităţi sau alte boli cronice”, afirmă premierul într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
„Aş vrea să cer iertare din tot sufletul în numele guvernului”, continuă comunicatul. „Vom face tot posibilul pentru a crea o societate care nu discriminează pe nimeni şi respectă personalităţile şi individualitatea fiecăruia”, adaugă premierul.
În jur de 16.500 de persoane, majoritatea femei cu dizabilităţi, au fost vizate între anii 1948 şi 1996, în temeiul legii care dorea să „prevină naşterea descendenţilor de slabă calitate”. În jur de 8.000 de persoane şi-au dat acordul, cel mai probabil din cauza presiunilor, în timp ce aproape 60.000 de femei au fost supuse intervenţiilor pentru avort, din cauza bolilor ereditare, potrivit presei.
Daunele compensatorii
Daunele compensatorii vor fi plătite supravieţuitorilor care au fost sterilizaţi, inclusiv celor care şi-au dat acordul.
Persoanele cu dizabilităţi şi boli mentale, precum şi cele cu boli ereditare, au fost obligate să se supună procedurilor pentru a „preveni naşterea unor descendenţi inferiori şi pentru a proteja viaţa şi sănătatea mamelor”, potrivit legii bazate pe teoria eugenismului.
Ţări precum Germania şi Suedia au avut măsuri similare, dar şi-au cerut iertare faţă de victime şi au oferit daune, scrie The Guardian.
Totuşi, guvernul Japoniei a susţinut până de curând că sterilizările erau legale. Cererile de retragere a legii au apărut anul trecut, după ce victimele au iniţiat procese cerând compensaţii de aproape 22.000 de lire sterline pentru fiecare.
Una dintre victime, o femeie care avea 15 ani la momentul sterilizării în 1972, este diagnosticată cu o dizabiliate mentală. Documentele oficiale sugerează că aceasta a fost sterilizată din cauza „slăbiciunii mentale ereditare”, diagnostic dezbătut de familia sa.
În jur de 20 de victime au dat în judecată separat pentru daune mai mari, iar un tribunal din Miyagi, regiune din nord-estul ţării, va da o sentinţă luna viitoare.
Avocaţii reclamanţilor susţin că acele compensaţii unice oferite de guvern sunt insuficiente. „Este de înţeles că politicienii se grăbesc să ofere daunele unice, dar dacă aceastea nu sunt semnificative, soluţia nu va fi una mulţumitoare”, spun avocaţii.
O femeie în vârstă de 70 de ani, reclamantă în proces, afirmă că „guvernul nu a rezolvat cum trebuie situaţie”. „Vreau ca premierul să se scuze personal, în faţa mea”, adaugă aceasta.
Citește pe alephnews.ro: Restricții în București și trafic spre munte: Ce trebuie să știi când pleci la drum
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Bacterii care provoacă astm, descoperite în ţigările electronice/ Concluziile cercetătorilor, alarmante
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Premierul Thailandei declară că a fost ținta unei escrocherii cu A.I.: „Am auzit clar vocea liderului țării”
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:03
-
astăzi, 10:46
Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare