Provenienţa continentelor. De ce ne-am putea înşela cu privire la acest aspect - studiu

  • S-ar putea să ne înşelăm cu privire la provenienţa continentelor, sugerează un nou studiu.
  • Continentele Pământului sunt o parte din motivul pentru care Pământul este locuibil şi ceea ce îl face unic printre planetele din sistemul nostru solar.
  • Dar ele rămân încă în mare parte misterioase, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce suprafaţa Pământului este împărţită în aceste bucăţi importante.
2772 afișări
Imaginea articolului Provenienţa continentelor. De ce ne-am putea înşela cu privire la acest aspect - studiu

Provenienţa continentelor. De ce ne-am putea înşela cu privire la acest aspect - studiu

Aceste continente au putut să se ridice deasupra nivelului mării, necesar pentru viaţa terestră, deoarece crusta continentală este mai săracă în fier şi mai oxidată în comparaţie cu cea de sub ocean. Acest lucru înseamnă că aceste continentele sunt mai puţin dense şi mai plutitoare, ceea ce înseamnă că se află mai sus.
 
O poveste sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza cristalizării mineralului granat, care a fost propusă în 2018 şi a devenit o explicaţie populară a formării Pământului aşa cum îl cunoaştem. În acea explicaţie, granatul se cristalizează în magma de sub vulcanii arcului continental, unde o placă oceanică trece sub una continentală, iar acest proces elimină fierul neoxidat, potrivit Independent.
 
Dar noul studiu elimină această ipoteză, oferind totodată o mai bună înţelegere a continentelor. Echipa care a realizat acest studiu a căutat o modalitate de a testa această ipoteză privind cristalizarea granatului, prin reproducerea unei versiuni a acelei călduri şi presiuni în laborator.
 
Au făcut acest lucru folosind "prese cu piston şi cilindru", care pot aplica o cantitate uriaşă de forţe pe eşantioane mici, precum şi folosind un ansamblu de încălzire care le încălzeşte în acelaşi timp. În cadrul a 13 experimente diferite, cercetătorii au cultivat mostre de granat din rocă topită în condiţii similare cu cele din interiorul scoarţei terestre.
 
Apoi au adunat mostre de granat din întreaga lume. Acestea fuseseră analizate, astfel încât se cunoştea componenţa lor, iar cercetătorii ştiau cât de mult fier oxidat şi cât de puţin oxidat aveau.
 
Cercetătorii au comparat apoi cele două, cu ajutorul unor raze X care au fost folosite pentru a le înţelege compoziţia. Ei au descoperit că granatele nu conţineau suficient fier neoxidat pentru a reprezenta compoziţia prezentă pe Pământ.
 
„Aceste rezultate fac din modelul de cristalizare a granatelor o explicaţie extrem de puţin probabilă pentru motivul pentru care magmele din vulcanii arcului continental sunt oxidate şi sărăcite în fier", a declarat Elizabeth Cottrell, unul dintre cercetătorii care au participat la noua lucrare, într-un comunicat. „Este mult mai probabil ca condiţiile din mantaua Pământului, sub crusta continentală, să stabilească aceste condiţii oxidate".
 
Asta înseamnă că una dintre teoriile de vârf poate fi acum respinsă. Dar încă nu se ştie ce se întâmplă cu exactitate, iar cercetătorii speră să lucreze pentru a efectua cercetări suplimentare pentru a înţelege ce se întâmplă în acest proces misterios.
 
Un articol care descrie descoperirile, "Garnet crystallization does not drive oxidation at arcs", este publicat în revista Science.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici