PS4: Sony a fost amendată cu 13,5 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

Autoritatea franceză pentru concurenţă a amendat cu 13,5 milioane de euro societatea Sony, pe care o acuză că a provocat în mod deliberat defecţiuni ale controlerelor neoficiale pentru PlayStation 4, scrie miercuri Le Figaro.

886 afișări
Imaginea articolului PS4: Sony a fost amendată cu 13,5 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

PS4: Sony a fost amendată cu 13,5 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

„Sony a lucrat ilegal timp de peste patru ani pentru a împiedica jucătorii să beneficieze de controlere PlayStation 4 mai accesibile oferite de furnizori terţi”, este acuzaţia adusă de autoritatea franceză pentru concurenţă (Autorité de la Concurrence) într-un comunicat de presă publicat miercuri, prin care anunţă că a aplicat o amendă de 13,5 milioane de euro societăţii-mamă japoneze Sony şi celor trei filiale din Europa şi Franţa.

Decizia a fost luată în urma unei sesizări din partea Subsonic, un producător francez de controlere pentru jocuri video.

Comercializate din 2019, controllerele PS4 produse de Sony sau de producătorii licenţiaţi costă între 60 şi 75 de euro.

Cele produse de terţi care nu au o licenţă plătitoare sunt mult mai ieftine.

Pentru a împiedica achiziţionarea acestor controlere neoficiale, Sony a pus în aplicare practici ilegale, potrivit Autorităţii franceze pentru concurenţă. Aceasta a provocat, încă din noiembrie 2015, disfuncţionalităţi ale controllerelor PS4 „neoficiale”, „care ar fi fost puse în aplicare pentru a combate contrafacerea şi care au avut ca efect afectarea bunei funcţionări a controllerelor de joc ale terţilor”, ducând în special la deconectarea lor regulată.

Autoritatea susţine, de asemenea, că Sony nu a dezvăluit în mod clar condiţiile necesare pentru a obţine licenţa oficială de fabricare şi vânzare a controllerelor compatibile.

Prin urmare, această politică a împiedicat companiile concurente să se alăture programului „OLP”, singura modalitate de obţinere a unei licenţe pentru producătorii terţi, care este esenţială pentru ca controllerele să funcţioneze corect cu PS4.

Această politică netransparentă a permis Sony să aplice criteriile „în mod discreţionar”.

Gigantul japonez a putut astfel să favorizeze propriile sale controlere sau pe cele ale partenerilor săi preferaţi, în detrimentul altor concurenţi şi al consumatorilor.

Acest lucru a plasat Sony într-o poziţie dominantă pe piaţa furnizării de controlere PS4.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici