Reacţia Patriarhiei Române la cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi: "Mesajul, orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române, a oferit pentru MEDIAFAX o poziţie oficială a prelaţilor în cazul piesei "Despre smerenie" de la Taxi. Părintele Vasile Bănescu spune că "reacţiile exacerbate din spaţiul mediatic denotă o absenţă a culturii dialogului".

8660 afișări
Imaginea articolului Reacţia Patriarhiei Române la cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi: "Mesajul, orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale"

Reacţia Patriarhiei Române la cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi: "Mesajul, orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale"

Părintele Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriahiei Române oferă o poziţie oficială a prelaţilor ortodocşi în privinţa piesei de la Taxi, "Despre smerenie". Piesa nu a fost percepută de Patriarhie drept anticreştină. Totuşi, piesa are un mesaj făţiş anti Catedrala Mântuirii, spune purtătorul de cuvânt al Patriahiei: "Melodia şi videoclipul a fost percepute de instituţia Patriarhiei Române ca o simplă melodie şi, evident, cu un mesaj orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale. Nu s-a oferit un comunicat în acest sens, pentru că ar fi disproporţionat ca un simplu cântec să fie întâmpinat de un comunicat al Patriarhiei Române. Deşi cântecul a transmis un mesaj anti proiectul Catedrala Naţională, credem că nu este un cântec anticreştin, antireligios, este un punct de vedere al unor artişti care-şi exprimă gustul, preferinţa pentru un anumit tip de arhitectură bisericească."

Zarva iscată în jurul acestui cântecel este, în viziunea Patriahiei Române, exacerbată: "Proiectul Catedralei este insuficient cunoscut, un dialog în marginea acestui proiect ar merita să existe. Reacţiile exacerbate în spaţiu mediatic denotă o absenţa a culturii dialogului, au existat formulări ultrasevere, gesturi care nu ar fi trebuit să se consume. Nu pot decât spera că personalităţile implicate în această melodie şi videoclip sunt suficient de mature încât să accepte un dialog, o informare pe care nu o poate livra decât instituţia care patronează acest proiect de importantă naţională. În privinţa gusturilor, care nu se discută, pot apărea diferenţe. Dar de aici nu rezultă că proiectul Catedralei Naţionale nu ar fi unul care să onoreze cu adevărat din punct de vedere arhitectural sau funcţional România.", mai spune părintele Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică anvergura proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele pune accent pe semnificaţia simbolică a acestui edificiu, care "dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a românilor": "Proiectul include nu doar Biserica care se construieşte acum, ci şi câteva edificii de o mare importanţă culturală, socială, filantropică. Se vor construi, de asemenea, un muzeu al creştinismului românesc, o casă şi o cantină pentru pelerini, săli de coferinţe şi întâlniri internaţionale, chiar un centru de diagnostic şi tratament. Nu e vorba doar de o simplă biserică sau de încă o biserică adăugată celorlalte. Catedrala nu e menită să transmită un mesaj al smereniei, adică o virtute care se clădeşte în timp, în inima fiecăruia, Catedrala dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a poporului român."

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu "prieteni" faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România. Melodia pledează pentru modestia creştină, în care vedetele repetă pe rând "Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici".

"Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu... m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu" – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu se foloseşte de un pretext, cel al visului, pentru a-şi exprima crezul că Dumnezeu sălăsluieşte în spaţiile intime căutate de cei credincioşi. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi a anunţat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook că respectă decizia folcloristului Grigore Leşe de a fi scos din videoclipul "Despre smerenie", şi că retrage clipul de pe Youtube în care apare rapsodul, urmând ca o nouă variantă a filmuleţului, fără Leşe, să apară după Paşte.

Într-o notă de presă publicată pe contul de Facebook al formaţiei Taxi, trupa mai menţionează că acest gest nu este unul de „retragere” sau „răzgăndire”, ci unul de respect faţă de decizia retragerii lui Grigore Leşe. De asemenea, trupa Taxi îşi susţine în continuare credinţa în melodia „Despre smerenie” punctând că va reveni cu noua variantă a videoclipului.

„Respectăm decizia domnului Grigore Leşe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie". Drept pentru care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni - după Paşte - cu o variantă în care domnul Leşe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie" şi vom reveni - cu siguranţă - cu noua variantă a videoclipului. Vă mulţumim!”, a motivat formaţia pe pagina oficială de Facebook.

Trupa Taxi îşi urmează drumul propriu, exprimându-şi stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate şi simplitate, în stilul caracteristic. Umorul şi ironia fină sunt marca formaţiei. Piesa-manifest "Despre smerenie" emoţionează şi pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulceşte tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creştină. Trupa Taxi se opune într-un mod comic opulenţei şi oferă un moment de reflecţie prin acest cântec.

"Şi pân’ la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (...) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul şi spaţiile mici", aşa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l desluşească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalităţile şi vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: "Pe preoţii cei din voi îi rog (...): Păstoriţi turma Lui Dumnezeu (...) nu pentru câştig urât, ci din dragoste; (...) şi voi, fiilor duhnovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie" (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, "Despre smerenie", a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de Facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul a fost disponibil pe YouTube, la link-ul https://youtu.be/HSg2qfYkB8I până în momentul retragerii trupei.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri şi 2.000 de share-uri - pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi pledează pentru modestia creştină, potrivit mai multor declaraţii făcute în spaţiul public de către membrii formaţiei. 33 de celebrităţi din România repetă în videoclip versul percutant "Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici", alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacţii agresive, între unele feţele bisericeşti ce laudă piesa şi alţii, înalţi prelaţi din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ţinta melodiei nu a fost însă atât de tranşantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor şi candoare împotriva trufiei, ostentaţiei şi vanităţii detectabile în lumea pestriţă de azi. Celebrităţile au făcut front comun pe paginile personale de Facebook, reacţionând la rumoarea stârnită de piesa trupei Taxi "Despre smerenie".

"Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc". "Eu cred (nu spun că ştiu) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia.", a declarat într-un mesaj postat, luni, pe Facebook solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.

Rapsodul Grigore Leşe a cerut să fie scos din videoclipul piesei "Despre smerenie", cântăreţul motivându-şi decizia cu argumentul că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Leşe şi-a motivat alegerea în declaraţile acordate presei cu argumentul că nu vrea să se ralieze interpretării ce a fost dată de publicul larg melodiei "Despre smerenie". Grigore Leşe a băgat de seamă că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Cântăreţul şi folcloristul Grigore Leşe a afirmat cu tărie că nu a dezaprobat niciodată construcţia acestei Catedrale.

Melodia trupei Taxi a iscat nu doar discuţii şi dezbateri aprinse, aceasta a inflamat spiritele la propriu, un tânăr arzând în semn de protest cartea "Frumoasele străine" a lui Mircea Cărtărescu, scriitorul fiind criticat pentru apariţia sa în videoclip.

Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat pe 8 aprilie un clip în care arde fără părere de rău o carte semnată de Mircea Cărtărescu. Ulterior, scriitorul a reacţionat pe Facebook prin mai multe mesaje în care a apărat melodia „Despre smerenie”, precum şi mesajul transmis de acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici