Regizoarea Jane Campion va primi premiul Carrosse d'Or la Festivalul de la Cannes

Regizoarea Jane Campion va primi trofeul Carrosse d'Or, decernat de Société des Réalisateurs de Films (SRF), în seara de deschidere a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, care se va derula în perioada 16 - 26 mai, în cadrul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

128 afișări
Imaginea articolului Regizoarea Jane Campion va primi premiul Carrosse d'Or la Festivalul de la Cannes

Regizoarea Jane Campion va primi premiul Carrosse d'Or la Festivalul de la Cannes (Imagin: AFP / MediafaxFoto)

Recompensând un cineast ales pentru calităţile inovatoare ale filmelor sale, pentru îndrăzneala şi intransigenţa acestuia în domeniul regiei şi producţiei de film, premiul Carrosse d'Or a fost acordat, de la crearea lui, în 2002, unor regizori de seamă, precum Jacques Rozier, Clint Eastwood, Nanni Moretti, Ousmane Sembene, David Cronenberg, Alain Cavalier, Jim Jarmusch, Naomi Kawase, Agnès Varda şi Jafar Panahi, potrivit hollywoodreporter.com.

Anul trecut, premiul i-a fost decernat cineastului turc Nuri Bilge Ceylan.

Jane Campion va fi şi preşedintele juriului secţiunii Cinéfondation şi al celei de scurtmetraje la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Născută în Noua Zeelandă, în 1954, Jane Campion este scenarist, producător şi regizor. Campion a fost a doua din cele patru femei nominalizate de Academia de film americană la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor şi este, de asemenea, prima femeie-regizor care a primit premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. S-a întâmplat în 1993 şi a primit acest trofeu pentru "The Piano", recompensat şi cu un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu, dar şi cu un premiu César pentru cel mai bun film străin.

Scurtmetrajul său de debut, "Peel" (1982), a primit un Palme d'Or în 1986.

De asemenea, a primit trei premii Independent Spirit, pentru "The Piano", "An Angel at my Table" (1990) şi "Sweetie" (1989).

Printre filmele regizate de Jane Campion se numără "8" (2008), "În carne vie/ In the Cut" (2003), "Focul sacru/ Holy Smoke" (1999), "Portretul unei doamne/ The Portrait of a Lady" (1996) "Povestea unei fete/ A Girl's Own Story" (1984), "After Hours" (1984), "Mishaps of Seduction and Conquest" (1984) etc.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 15 - 26 mai. La această ediţie, India este ţara care a primit statutul de "invitat de onoare", iar preşedintele juriului oficial va fi cineastul american Steven Spielberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici