Regizorul Alan Parker va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră

Regizorul Alan Parker va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră (BAFTA Fellowship), pe 10 februarie, la gala de decernare a celor mai prestigioase premii britanice pentru cinema

138 afișări
Imaginea articolului Regizorul Alan Parker va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră

Regizorul Alan Parker va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Premiul, care i-a fost acordat lui Martin Scorsese anul trecut, este cea mai înaltă distincţie care este acordată de Academia de Film Britanică, informează BBC.

Alan Parker, care a regizat filme precum "The Commitments" şi "Bugsy Malone", a declarat că se simte "flatat enorm", după ce a primit vestea despre acest trofeu.

Parker a strâns de-a lungul timpului, cu filmele sale, 19 premii BAFTA şi de data aceasta va fi celebrat pentru întreaga carieră, la Royal Opera House din Londra, pe 10 februarie.

Printre câştigătorii anteriori ai acestui premiu s-au numărat Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg şi Stanley Kubrick.

Preşedintele Academiei Britanice, John Willis, a declarat că "sir Alan Parker este un cineast special, un om cu o viziune şi cu o personalitate care nu acceptă compromisul".

Alan Parker a semnat titluri legendare printre care "Expresul de la miezul nopţii/ Midnight Express", "Mississsippi în flăcări/ Mississippi Burning" şi "Pink Floyd: The Wall". "Când faci primul film eşti sigur că este ultimul", a spus Parker. "Bineînţeles că mă simt flatat şi onorat enorm", a adăugat artistul.

Pe lângă activitatea de regizor, sir Alan Parker a mai fost preşedintele Consiliului British Film Institute, preşedinte fondator al UK Film Council, în 1999, şi membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie. A fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse industriei de film britanice, în 2002.

Filmul "Lincoln", ce prezintă eforturile depuse de fostul preşedinte american Abraham Lincoln pentru a pune capăt sclaviei, în care rolul principal este interpretat de actorul Daniel Day-Lewis, a primit cele mai multe nominalizări - 10 - la premiile BAFTA 2013.

Versiunea cinematografică a musicalului "Les Misérables" şi ecranizarea romanului "Life of Pi" au primit câte nouă nominalizări, iar cel mai recent film din franciza "James Bond", intitulat "007: Coordonata Skyfall", a fost nominalizat la opt categorii de premii.

Thrillerul "Argo", ce prezintă misiunea de salvare a unor diplomaţi americani rămaşi captivi într-o ambasadă din Teheran, a primit şapte nominalizări, adaptarea cinematografică a romanului "Anna Karenina" va concura la şase categorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici