REPORTAJ - Mariza, la Bucureşti: Nu-mi amintesc de prima mea jucărie, dar îmi amintesc primul meu fado - FOTO

Cântăreaţa Mariza, supranumită "noua regină a muzicii fado", a afirmat, joi seară, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, că nu-şi aminteşte care a fost prima ei jucărie, dar ştie care a fost primul fado pe care l-a cântat, în restaurantul familiei ei, la vârsta de cinci ani.

455 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Mariza, la Bucureşti: Nu-mi amintesc de prima mea jucărie, dar îmi amintesc primul meu fado - FOTO

REPORTAJ - Mariza, la Bucureşti: Nu-mi amintesc de prima mea jucărie, dar îmi amintesc primul meu fado (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Sunt foarte bucuroasă că m-am întors aici. (...) Au trecut patru ani de când am cântat în România şi multe s-au schimbat în viaţa mea. M-am căsătorit şi am născut un copil. Nu neapărat în ordinea asta. Întâi am avut copilul şi apoi m-am căsătorit. Data trecută aţi avut în faţă un artist, acum aveţi un artist şi o persoană, pentru că fiul meu mi-a arătat puterea dragostei", a spus Mariza, pe scena Sălii Palatului, care a fost arhiplină.

Mariza a concertat, joi seară, pentru a doua oară în România, iar publicul a aplaudat cu pasiune după fiecare melodie a sa, însă de departe cea mai apreciată piesă a fost "Primavera". Solista a fost acompaniată de un band, format dintr-o chitară portugheză, două chitare acustice şi o pereche de tobe.

"Noua regină a muzicii fado" a interacţionat de mai multe ori cu publicul pe parcursul spectacolului, cerându-i să cânte alături de ea, dar şi glumind despre unele persoane care nu-şi manifestau entuziasmul în legătură cu muzica ei şi alegând să folosească telefonul.

Mariza a vorbit în pauzele dintre melodii despre rădăcinile sale africane şi portugheze, despre muzica fado şi despre mesajul pieselor sale.

"În acest moment, muzica fado este pe mâini bune. Sunt mulţi tineri care încearcă să protejeze muzica fado", a afirmat cântăreaţa.

Spre finalul concertului, Mariza le-a cerut celor prezenţi să o lase să le facă o fotografie cu telefonul mobil, iar mai apoi şi-a făcut un selfie pe scena Sălii Palatului, pentru a îl publica pe o reţea de socializare.

"Vreau să fac o fotografie cu voi şi să o postez pe Facebook. Vreau ca lumea să vadă cum vă distraţi voi, aici, în România", a spus Mariza.

La finalul concertului, Mariza a coborât în rândul publicului şi a cântat "Oh gente da minha terra", plimbându-se printre spectatorii prezenţi la Sala Palatului.

Solista de muzică fado a purtat o rochie neagră lungă, iar decorul scenei a fost asigurat de jocuri bicolore - fie alb-negru, roşu-verde, fie mov-gri.

Cu un repertoriu bine înrădăcinat în istoria clasică a muzicii fado, solista s-a remarcat încă de la debut ca un artist de neegalat, al cărui stil puternic şi voce distinctivă au cucerit întreaga lume. Prin sunetele magistrale specifice acestui stil de muzică, Mariza a reuşit să transforme poveştile culturii tradiţionale portugheze în adevărate legende muzicale care au consacrat-o, devenind una dintre cele mai apreciate prezenţe artistice contemporane pe scena internaţională de world music.

Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadenţele arabe cu ritmurile africane şi braziliene, Mariza a început să cânte de la o vârstă foarte fragedă, remarcându-se pentru prima dată la concertul de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes începe în anul 2001, odata cu lansarea albumului de debut, "Fado em Mim", pentru care a primit patru discuri de platină în Portugalia.

La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe cântăreaţă pe scena internaţională, obţinând, doi ani mai târziu, premiul BBC Radio 3 pentru cel mai bun artist european de world music. Cel de-al doilea album, "Fado Curvo", se dovedeşte a fi un mare succes, ocupând locul al şaselea în topul Billboard, iar Mariza a devenit astfel artista cu cele mai mari vânzări din istoria muzicală a Portugaliei. În anul 2004, solista primeşte premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Străini din Portugalia, dar şi European Border Breakers Award. În acelaşi an, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza este invitată să cânte în duet alături de Sting piesa "A Thousand Years", aceasta fiind ulterior inclusă pe albumul oficial al JO.

Cu o voce inconfundabilă, a cărei putere îi permite să interpreteze fiecare cuvânt într-o manieră expresivă unică, Mariza lansează, în anul 2005, cel de-al treilea album de studio, "Transparente", dând dovada unui repertoriu muzical bogat şi de mare impact în spaţiul artistic internaţional. Doi ani mai târziu, odată cu lansarea materialului "Concerto em Lisboa", Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume - Grammy.

În 2008, Mariza lansează cel de-al patrulea album din cariera - "Terra" - material care include hituri precum "Alfama" şi "Rosa Branca", având numeroase colaborări cu artişti precum Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins şi Dominic Miller. Anul 2010 reprezintă lansarea "Fado Tradicional", album în care Mariza reafirmă conexiunea cu stilul clasic al muzicii fado, întorcându-se la creaţiile celor mai reprezentativi compozitori din istoria genului, precum Alfredo Marceneiro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici