Reporteri Fără Frontiere: Numărul jurnaliştilor ucişi în 2019, la aproape jumătate comparativ cu 2018

Numărul jurnaliştilor ucişi anul acesta a scăzut la aproape jumătate comparativ cu 2018, mai mult de 50% dintre decese fiind înregistrate în ţările paşnice, potrivit raportului anual dat publicităţii de Reporteri fără Frontiere.

126 afișări
Imaginea articolului Reporteri Fără Frontiere: Numărul jurnaliştilor ucişi în 2019, la aproape jumătate comparativ cu 2018

Sursa FOTO: Profimedia Images

La nivel mondial, 49 de jurnalişti, dintre care trei femei, au fost ucişi în 2019, comparativ cu 80 în 2018, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere.

Dintre victime, 36 au fost jurnalişti profesionişti, zece, non-profesionişti şi trei, colaboratori media.

Mai mult de jumătate dintre aceştia, respectiv 29, au fost ucişi în zone paşnice, iar peste 60% au fost vizaţi special. Toate victimele au fost ucise în propria ţară.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere, care publică acest raport anual din 1995, notează că din 2003 nu s-a mai înregistrat un număr atât de mic de victime.

"La nivel global, numărul deceselor înregistrate în ţările paşnice rămâne ridicat de la un an la altul. Mexicul are acelaşi număr de victime ca anul trecut, respectiv zece", notează organizaţia.

Mexicul se situează, de altfel, pe primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi jurnalişti morţi, la egalitate cu Siria.

În schimb, conflictele din Siria, Irak, Yemen şi Afganistan au avut drept consecinţă mai puţine decese ca în ceilalţi ani.

Raportul mai arată că 389 de jurnalişti au fost reţinuţi anul acesta în timp ce îşi făceau meseria, în creştere cu 12% faţă de 2018.

Aproape jumătate dintre jurnaliştii reţinuţi (186 din 389) se află în trei ţări, China - cu o treime din numărul total -, Egipt şi Arabia Saudită.

Totodată 57 de jurnalişti sunt ţinuţi ostatici, un număr aproape similar cu cel din 2018. Aceştia se află în Siria, Yemen, Irak şi Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici