Riscurile de a muri prematur, de două ori mai mari la starurile rock

Starurile rock prezintă de două ori şi jumătate mai multe riscuri de a muri în primii cinci ani de glorie faţă de un american sau un european obişnuit, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, transmite AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Riscurile de a muri prematur, de două ori mai mari la starurile rock

Riscurile de a muri prematur, de două ori mai mari la starurile rock

Echipa de cercetători de la Universitatea John Moores din Liverpool a selecţionat 1.064 de muzicieni pe baza unui top al celor mai bune 1.000 de albume, din diferite stiluri muzicale, precum rock, pop, rap, R&B şi electronic, realizat de specialişti în 2000.

În total, o sută de staruri, printre care foarte celebrii Jimi Hendrix, Jim Morrison, Keith Moon, Brian Jones, Janis Joplin şi Kurt Cobain, au murit în perioada 1956 - 2005, rata de mortalitate fiind de 7,3% pentru femei şi 9,6% pentru bărbaţi.

În cei 25 de ani care se scurg de la debutul glorios, riscul de moarte prematură este de 70%, mult mai ridicat pentru staruri decât pentru oamenii obişnuiţi. Mai mult, în primii cinci ani de glorie, starurile prezintă cu 240% mai multe riscuri de a muri prematur faţă de oamenii obişnuiţi.

Pentru vedetele care au cunoscut gloria în anii '60 - '70, rata de mortalitate în primii cinci ani de succes a fost chiar de trei ori şi jumătate mai mare decât cea înregistrată în rândul populaţiei obişnuite (+350%).

Reprezentanţii rock-ului european stau, totuşi, mai bine decât cei ai rock-ului american, având o rată de mortalitate de două ori mai mică, potrivit studiului coordonat de Mark Bellis şi John Ashton de la Departamentul de sănătate publică din cadrul Universităţii din Liverpool.

La nivel general, drogurile şi alcoolul sunt factorii responsabili pentru peste 25% dintre decese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici