Roman Polanski "a refuzat cererea de extrădare în SUA"

Cineastul franco-polonez Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, "a refuzat cererea de extrădare în SUA al cărei subiect este", după arestarea sa, sâmbătă, în Elveţia, ca urmare a unor acuzaţii de abuz sexual datând din 1977.

50 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski "a refuzat cererea de extrădare în SUA"

Roman Polanski "a refuzat cererea de extrădare în SUA" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost făcută publică de avocatul cineastului, Hervé Temime, luni, într-un comunicat.

Autorităţile americane îl urmăresc pe regizorul peliculelor "Rosemary's Baby", "Chinatown" şi "The Pianist" de peste 30 de ani, după ce acesta a fugit din SUA, în 1978, înainte de a se da sentinţa într-un proces în care era acuzat că ar fi întreţinut "relaţii sexuale ilegale" cu o fată de 13 ani.

Cineastul ar putea fi extrădat în SUA în următoarele 40 de zile.

"Ţinând cont de circumstanţele extravagante ale arestării sale, se va cere eliberarea sa imediată, eventual sub anumite condiţii", a precizat avocatul lui Roman Polanski. "Apărătorii săi vor susţine ulterior caracterul ilegal al cererii de extrădare al cărei subiect se face", a adăugat aceeaşi sursă.

Cineastul a petrecut ultimele două nopţi în închisoare. Controversatul regizor a fost arestat sâmbătă, pe aeroportul din Zurich, pe când se pregătea să participe la festivalul de film din oraşul elveţian, care i-a oferit un premiu pentru întreaga activitate. La sosirea pe aeroport, el a fost anunţat că "un mandat de arestare internaţional pe numele său a fost emis de autorităţile judiciare americane", potrivit avocatului acestuia.

Luni, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a anunţat că i-a scris, împreună cu omologul său polonez, secretarului de stat american, Hillary Clinton, pentru a cere eliberarea cineastului.

Între timp, luni a circulat o petiţie semnată de peste 70 de personalităţi ale cinematografiei mondiale, iar cineastul "a ţinut să mulţumească mult tuturor celor care şi-au manifestat sprijinul, de la arestarea sa", a concluzionat Temime în acelaşi comunicat.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a avut "relaţii sexuale ilegale" în 1977 şi care în prezent are 45 de ani şi este mamă a trei copii, a cerut, de altfel, justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile aduse cineastului, pentru ca "acest capitol din viaţa ei să se încheie". Femeia şi-a retras plângerea împotriva cineastului în urma unei înţelegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici