Roman Polanski nu va accepta extrădarea în SUA

Roman Polanski, urmărit de justiţia americană în cadrul unei proceduri declanşate în 1977, pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o adolescentă de 13 ani, "nu va accepta" cererea de extrădare formulată de Statele Unite, a declarat, vineri, avocatul cineastului.

16 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski nu va accepta extrădarea în SUA

Roman Polanski nu va accepta extrădarea în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Roman Polanski nu s-a răzgândit. Nu va accepta cererea de extrădare formulată de Statele Unite", a declarat Hervé Termime, avocatul cineastului.

Statele Unite au cerut oficial în cursul serii de joi extrădarea cineastului franco-polonez, au indicat autorităţile elveţiene. "Pe 22 octombrie 2009, Ambasada Statelor Unite de la Berna a adresat OFJ (Oficiul federal al justiţiei) o cerere formală de extrădare, respectând astfel termenul de 40 de zile prevăzut în convenţia care reglementează regimul extrădărilor, încheiată între Statele Unite şi Elveţia", a indicat OFJ într-un comunicat.

"OFJ va transmite cererea de extrădare cantonului din Zurich, care va avea datoria să îl înştiinţeze pe Roman Polanski. Un termen va fi fixat pentru a analiza observaţiile sale pe care le va avea faţă de această cerere de extrădare", se afirmă în acelaşi comunicat.

Niciun termen nu este fixat prin lege, însă Roman Polanski poate să ceară o prelungire a acestui termen, a explicat Folco Galli, purtătorul de cuvânt al OFJ.

Autorităţile din Zurich vor fi însărcinate cu audierea lui Roman Polanski. Ele vor întocmi un proces verbal care va fi transmis către OFJ. Pe baza cererii de extrădare şi a observaţiilor formulate de Roman Polanski, OFJ va trebui să decidă dacă va permite extrădarea cineastului către Statele Unite.

Pe numele cineastului exista un mandat de arestare internaţional, emis în 1977 şi reactivat în 2008, care a condus, în cele din urmă, la arestarea acestuia, pe 26 septembrie 2009, pe aeroportul din Zurich. Roman Polanski se afla în Elveţia pentru a asista la un festival de film unde urma să primească un premiu pentru întreaga carieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici