Sarkozy dă în judecată site-ul unei publicaţii săptămânale

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a depus, joi, o acţiune în justiţie împotriva site-ului de internet nouvelobs.com, care a publicat o ştire potrivit căreia Sarkozy i-a trimis un SMS fostei soţii, Cécilia, propunându-i să se întoarcă la el.

1 afișare
Imaginea articolului Sarkozy dă în judecată site-ul unei publicaţii săptămânale

Sarkozy dă în judecată site-ul unei publicaţii săptămânale

Avocatul preşedintelui, Thierry Herzog, a depus, joi, o plângere împotriva site-ului amintit, pentru "fals, uz de fals şi răspândire de informaţii false", potrivit unei surse judiciare.

"Din ce ştiu eu, este pentru prima dată când un preşedinte în exerciţiu depune o plângere împotriva unui organ de presă, dar este tot pentru prima dată când un preşedinte în exerciţiu este atât de rău tratat", a afirmat Herzog pentru AFP.

Această plângere vine ca urmare a "apariţiei, pe 6 februarie, a unui articol cu titlul «Obsesia pentru Cécilia»", a precizat avocatul, într-un comunicat.

Potrivit site-ului nouvelobs.com, cu opt zile înainte de căsătoria cu Carla Bruni, care a avut loc pe 2 februarie,Nicolas Sarkozy i-ar fi trimis un SMS fostei soţii, Cécilia, în care spunea: "Dacă te întorci, anulez tot".

Articolul vizat de plângere putea fi încă văzut joi seara, sub titlul "SMS-ul lui Sarkozy către Cécilia", pe site-ul nouvelobs.com, care aparţine săptămânalului Le Nouvel Observateur.

Conform celor afirmate de avocatul preşedintelui, "acest mesaj este un fals, o alterare a adevărului" care ar putea aduce o pedeapsă de 3 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

"Această informaţie este nu numai mincinoasă, dar ea nu mai are nimic de-a face cu acţiunea sa (a lui Sarkozy, n.red.) politică", a declarat, pentru AFP, Herzog. Acuzaţiile de "uz de fals" şi "de transmitere a unei informaţii ce provine dintr-un delict" vizează punerea pe site a articolului citând SMS-ul incriminat.

Contactată de AFP, conducerea Nouvel Observateur nu a dorit să comenteze, preferând să aştepte până va cunoaşte exact obiectul plângerii.

Dacă această plângere formulată împotriva unei instituţii media este o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu al celei de-a V-a Republici Franceze, Nicolas Sarkozy şi noua sa soţie, Carla Bruni, au intentat şi câştigat deja un proces împotriva companiei aeriene Ryanair. Aceasta a fost condamnată, marţi, în regim de urgenţă pentru că a publicat, pe 28 ianuarie, în Le Parisien, o fotografie a cuplului prezidenţial în cadrul unei campanii promoţionale. În reclamă, era desenată o bulă cu textul "Cu Ryanair, întreaga familia poate veni să asiste la nunta mea". Nicolas Sarkozy a cerut şi a primit, prin decizia instanţei, despăgubiri în valoare de un euro, în timp ce Bruni a obţinut 60.000 de euro din suma de 500.000 de euro cerută cu titlu de despăgubiri.

În 1970, preşedintele francez Georges Pompidou a obţinut, în urma unui proces civil, interzicerea publicării, în revista L'Express, a unei reclame care utiliza imaginea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici