SCANDAL MEDIA: Prezentator BBC acuzat de abuzuri sexuale asupra a 16 minori. BBC numeşte experţi independenţi pentru anchetarea cazului

BBC a anunţat marţi nominalizarea a două personalităţi independente, însărcinate să efectueze două anchete interne, în urma unui scandal legat de abuzuri sexuale pe care le-ar fi comis un animator, Jimmy Savile, în sedii ale grupului audiovizual public.

337 afișări
Imaginea articolului SCANDAL MEDIA: Prezentator BBC acuzat de abuzuri sexuale asupra a 16 minori. BBC numeşte experţi independenţi pentru anchetarea cazului

Jimmy Savile (Imagine: Daily Mail/Mediafax Foto)

Jimmy Savile, decedat în 2011 la vârsta de 84 de ani, este suspectat că a abuzat sexual aproximativ 16 persoane, inclusiv minori, într-o perioadă de aproximativ 40 de ani, potrivit poliţiei britanice.

BBC a însărcinat o fostă judecătoare din cadrul Înaltei Curţi, Jane Smith, să analizeze "cultura şi practicile BBC" în perioada în care Jimmy Savile lucra pentru grup.

Ea va audia persoane care afirmă că au fost abuzate în sedii BBC de către Jimmy Savile şi va stabili "în ce măsură personalul BBC ştia sau ar fi trebuit să fie la curent cu anumite comportamente ilegale" ale celebrului animator. Jane Smith urmează să înceapă ancheta imediat ce poliţia, care anchetează la rândul său, îi va da undă verde.

A doua anchetă internă a BBC - însărcinată să clarifice motivele anulării anul trecut de către grup a unei anchete programate vizându-l pe Jimmy Savile - a fost încredinţată unui fost director al postului britanic Sky News, Nick Pollard.

BBC va nominaliza, de asemenea, un expert independent însărcinat să analizeze politica grupului în materie de hărţuire sexuală şi să prezinte recomandări în acest sens.

Aceste anchete "demonstrează hotărârea BBC de a fi examinat pe deplin de către experţi independenţi", a apreciat Fiona Reynolds, preşedinta Consiliului Executiv al BBC.

Jimmy Savile, o personalitate excentrică, care purta costume ţipătoare şi părul platinat, a animat emisiuni de televiziune pentru copii şi adolescenţi din anii '60 şi până la începutul anilor 2000 la BBC. El este cunoscut şi pentru angajamentul său faţă de acţiuni de caritate, lucru pentru care a fost înnobilat de către regina Elizabeth a II-a şi decorat de către Papa Ioan Paul al II-lea.

BBC este suspectat că a trecut cu vederea unele fapte ale animatorului.

Scandalul a izbucnit după difuzarea de către postul ITV, la începutul lui octombrie, a unui documentar în care cinci femei afirmă că au fost agresate sexual de către Jimmy Savile pe când erau minore. Ulterior, mărturii cu privire la presupuse abuzuri s-au multiplicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici