Scrisoare a lui Hitler în care cere o reducere de preţ unui vânzător de maşini, scoasă la licitaţie

O scrisoare a lui Adolf Hitler în care acesta cere o reducere de preţ unui vânzător de maşini, pentru a-şi putea achiziţiona un autovehicul, pe când era la închisoare, în 1924, va fi scoasă la licitaţie la Fürth, în sudul Germaniei, la începutul lunii iulie.

94 afișări
Imaginea articolului Scrisoare a lui Hitler în care cere o reducere de preţ unui vânzător de maşini, scoasă la licitaţie

Scrisoare a lui Hitler în care cere o reducere de preţ unui vânzător de maşini, scoasă la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea este datată septembrie 1924, când cel care avea să devină dictator executa o sentinţă în închisoare pentru tentativa nereuşită de puci, de la o berărie din München, pe care a condus-o alături de generalul Erich Ludendorff, pe 8 şi 9 noiembrie 1923. Cotidianul german Bild a publicat, miercuri, extrase din scrisoare.

Hitler îi explică vânzătorului de maşini în scrisoarea pe care i-a adresat-o că nu va încasa nimic din publicarea "Mein Kampf" până în decembrie şi că o reducere de "câteva mii de mărci" din cele 18.000 de Reichsmark - preţul automobilului Benz 11/40 gri (viitorul Mercedes) pe care şi-l doreşte - "ar conta foarte mult".

Scrisoarea va fi scoasă la licitaţie într-un lot care cuprinde 500 de documente legate de încarcerarea lui Hitler, printre care se numără o listă cu vizitele pe care le-a primit sau rapoarte ale administraţiei penitenciarului. Preţul de pornire pentru achiziţionarea întregului lot a fost fixat la 25.000 de euro.

Fürth este o localitate de la marginea oraşului Nürnberg, unde au avut loc marile adunări naziste din anii '30, dar şi celebrul proces de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi unde obiecte legate de Hitler sunt de obicei scoase la licitaţie.

În septembrie 2009, trei acuarele atribuite Führer-ului, din 1910 şi 1911, au fost vândute prin licitaţie la Nürnberg, de casa Weidler. Aceasta a mai vândut şi în aprilie 2009 două acuarele atribuite lui Hitler, contra unei sume totale de 32.000 de euro, dar şi o lucrare din tinereţe a dictatorului, în 2006, pentru suma de 11.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici