Scrisori inedite ale familiei imperiale ruse, scoase la licitaţie, la Geneva

Un număr de 235 de scrisori inedite ale ţarilor Nicolae I şi Alexandru al II-lea şi ale membrilor familiei imperiale ruse, estimate între 50.000 şi 60.000 de euro, vor fi scoase la licitaţie pe 9 decembrie, au anunţat, miercuri, reprezentanţii casei Hôtel des ventes de Genève.

125 afișări
Imaginea articolului Scrisori inedite ale familiei imperiale ruse, scoase la licitaţie, la Geneva

Scrisori inedite ale familiei imperiale ruse, scoase la licitaţie, la Geneva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste scrisori au fost adresate în cea mai mare parte Olgăi Nicolaievna (1822-1892), fiica ţarului Nicolae I (1796-1855), care locuia departe de familia sa, la Stuttgart, după căsătoria ei cu un prinţ german, care a devenit Charles I, regele landului Wurtemberg.

Ţarul Alexandru al II-lea (1818-1881) era foarte apropiat de sora sa Olga şi i-a trimis la rândul său multe scrisori, care includeau numeroase comentarii despre situaţia politică din imperiul rus.

Scrisorile, redactate în rusă, franceză şi engleză, au fost cumpărate în bloc de un militar american în 1945, venit în Europa pentru a face un reportaj pentru revista Star & Stripes. În 1989, văduva acestui militar s-a mutat şi a oferit aceste scrisori unui prieten, istoric şi profesor universitar, fără să cunoască valoarea acestora.

Istoricul a decis să le studieze şi a descoperit că se afla în faţa unei comori istorice. Mai multe scrisori au fost scrise chiar de ţarul în exerciţiu, a explicat Claire Piguet, specialist în manuscrise ale familiei imperiale ruse la casa de licitaţii Hôtel des ventes de Genève.

Casa de licitaţii va vinde şi fotografii inedite ale familiei ţarului Alexandru al III-lea (1845-1894), care au fost recuperate din reşedinţa imperială, Palatul Gatcina, incendiat de trupele naziste în 1944.

Fotografiile au fost salvate de flăcări de Otto Hofmann, un artist german membru al Şcolii Bauhaus, trimis ca soldat pe frontul de Est în 1944.

"A adunat câteva lucruri care, teoretic, nu aveau nicio valoare", spune Bernard Piguet, directorul casei Hôtel des ventes de Genève.

Otto Hofmann a păstrat aceste fotografii ca mărturii ale unei epoci trecute şi le-a ţinut tot timpul asupra sa, chiar şi atunci când a fost luat prizonier de armata sovietică.

Eliberat în 1947, s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris şi a murit în Italia.

Familia lui Otto Hofmann a decis să vândă fotografiile pentru a respecta voinţa acestuia. Casa Hôtel des ventes de Genève propune la aceeaşi licitaţie şi alte obiecte din Rusia imperială, precum o spectaculoasă pereche de vaze din porţelan, datând din 1849, fabricate de Manufactura imperială a Rusiei.

Aceste vaze, estimate între 250.000 şi 416.000 de euro au fost cumpărate de un cuplu elveţian în anii '60, la Paris.

De atunci, ele decorau reşedinţa acelui cuplu din Geneva.

Casa Hôtel des ventes de Genève organizează de mai mulţi ani "licitaţii ruseşti", foarte apreciate de numeroşii rezidenţi ruşi care locuiesc în Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici