Seceta din Brazilia a scos la iveală gravuri în stâncă ce înfăţişează feţe umane, vechi de 2.000 de ani

Chipuri umane sculptate în piatră cu până la 2.000 de ani în urmă au apărut în zonele stâncoase de-a lungul fluviului Amazon, de când nivelul apei a scăzut la minime record în timpul celei mai grave secete din regiune din ultimul secol.

476 afișări
Imaginea articolului Seceta din Brazilia a scos la iveală gravuri în stâncă ce înfăţişează feţe umane, vechi de 2.000 de ani

Sursa foto: X/Twitter

Unele sculpturi în stâncă fuseseră observate în trecut, dar acum există o varietate mai mare care îi va ajuta pe cercetători să le stabilească originile, a declarat luni arheologul Jaime de Santana Oliveira.
 
O zonă prezintă şanţuri netede în stâncă despre care se crede că ar fi locul unde locuitorii indigeni îşi ascuţeau săgeţile şi suliţele cu mult înainte de sosirea europenilor.
 
"Gravurile sunt preistorice, sau precoloniale. Nu le putem data cu exactitate, dar, pe baza dovezilor de ocupare umană a zonei, credem că au o vechime de aproximativ 1.000-2.000 de ani", a declarat Oliveira într-un interviu.
 
Zona stâncoasă se numeşte Ponto das Lajes, situată pe malul nordic al Amazonului, în apropierea locului unde se unesc râurile Rio Negro şi Solimoes.
 
Oliveira a declarat că sculpturile au fost văzute pentru prima dată acolo în 2010, dar seceta din acest an a fost mai severă. Rio Negro a scăzut 15 metri din iulie şi a expus zone vaste de roci şi nisip acolo unde nu existau plaje, transmite Reuters.
 
"De data aceasta am găsit nu doar mai multe sculpturi, ci şi sculptura unei feţe umane sculptate în stâncă", a declarat Oliveira, care lucrează pentru Institutul Naţional al Patrimoniului Istoric şi Artistic (IPHAN) ce supraveghează conservarea siturilor istorice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici