Secretul succesului unor cântece rap şi hip-hop, descifrat de lingviştii britanici

Succesul de care se bucură anumite cântece rap şi hip-hop s-ar datora unor rime complicate folosite în versurile acelor piese, potrivit unui studiu realizat de curând de lingviştii de la Universitatea Manchester din Marea Britanie.

983 afișări
Imaginea articolului Secretul succesului unor cântece rap şi hip-hop, descifrat de lingviştii britanici

Secretul succesului unor cântece rap şi hip-hop, descifrat de lingviştii britanici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce au analizat muzica lansată de unii dintre cei mai renumiţi cântăreţi de rap şi hip-hop, precum Eminem şi Public Enemy, lingviştii britanici au remarcat un fapt impresionant, informează huffingtonpost.com.

Rapperii premiaţi cu Grammy par să deţină o intuiţie deosebită atunci când vine vorba de rime şi folosesc anumite tipare de versificaţie denumite "jumătate-de-rimă" (precum "hop" şi "rock") mult mai des decât tiparele tradiţionale de versificaţie (precum "cat" şi "mat").

"Prin versificaţia tradiţională, concluzia la care ajunge orice ascultător atunci când decide dacă două cuvinte rimează sau nu reprezintă un fapt pe care ni-l explicăm destul de uşor, pe baza reflecţiilor noastre conştiente (ori cele două cuvinte se potrivesc ori nu se potrivesc)", a declarat Wendell Kimper, profesor de lingvistică la universitatea britanică, coordonatorul studiului.

"Prin versificaţia jumătate-de-rimă, devine mult mai greu să ne dăm seama unde să tragem linia - ştim acum că are legătură cu cât de similare sunt sunetele între ele, dar, ca individ, nu suntem capabili să explicăm cu exactitate motivul pentru care versificaţia jumătate-de-rimă funcţionează atât de bine, iar altele nu. Când vine vorba de sunetele vorbite, există încă foarte multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre similaritate şi despre cum să o măsurăm", a completat profesorul de lingvistică.

Pentru acest studiu, Louise Middleton, o colaboratoare a coordonatorului, a analizat cântecele lansate de opt rapperi, examinând cu atenţie structurile şi tiparele de versificaţie, mărimea vocabularului, ritmul de versificare şi poziţionarea rimei în strofă. Primele 2.000 de cuvinte din piesele incluse pe albumele de debut ale fiecărui artist au fost analizate.

"A fost un eşantion suficient de mare pentru a produce diferenţe statistice semnificative între artişti şi corelaţii statistice semnificative între anumite tipuri de rime şi mărimea vocabularului pentru fiecare artist", a explicat profesorul Wendell Kimper.

"Studiul nostru a descoperit că în peste 70% din cazuri artiştii au folosit mai degrabă jumătăţi-de-rimă, precum «hop-rock» decât rime tradiţionale", a declarat Louise Middleton. "Rimele imperfecte din muzica rap nu reprezintă un fapt pe care artiştii îl inventează pe moment, ci un fapt pentru care artiştii rap au o capacitate naturală de a-l crea", a mai spus aceasta.

Nu este pentru prima dată când muzica hip-hop a fost analizată în studii ştiinţifice. În 2014, Matt Daniels, un expert în analizarea bazelor de date, a examinat vocabularul mai multor rapperi de succes, iar studiul său a stat la baza cercetării realizate de lingviştii britanici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici