Semnul Smiley a împlinit 25 de ani

În urmă cu 25 de ani, un profesor american a alăturat trei semne de punctuaţie :-) pentru a simboliza o faţă zâmbitoare - Smiley - pentru a însoţi mesajele amuzante răspândite pe internet, relatează AFP.

3 afișări
Imaginea articolului Semnul Smiley a împlinit 25 de ani

Semnul Smiley a împlinit 25 de ani

Scott Fahlman, profesor de informatică la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburg, a inventat în urmă cu 25 de ani un mod de a exprima emoţii mult mai direct, iar de atunci semnul a fost folosit de toţi internauţii din lume.

Invenţia nu a fost una întâmplătoare. Pe 19 decembrie 1982, Scott Fahlman a discutat cu colegii săi despre modalităţile de a nuanţa discuţiile neutre din mesajele electronice şi a propus, ca mod de a sublinia o glumă, un mic desen pe care toţi să îl poată face din tastatură. Semnul :-) a suferit apoi modificări pentru a exprimă o gamă mai largă de emoţii. Astfel, pentru a spune că o glumă a fost proastă trebuie să foloseşti o altă paranteză :-( şi aşa mai departe.

"Această invenţie s-a răspândit şi în alte universităţi şi laboratoare de cercetare", a explicat Fahlman. "În câteva luni, am văzut cum apăreau zeci de feţe smiley. Printre primele apărute a fost cea cu ochelari 8-), cea care face cu ochiul ;-) şi cea uimită :-o", a explicat profesorul.

Emoticon-urile, porecla acestor simboluri, au apărut în nenumărate versiuni, toate cu scopul de a exprima cât mai multe emoţii de către persoanele care vorbesc prin email, pe chat, pe forumuri, încercând astfel să dea culoare discuţiilor, să le clarifice.

Mii de alte desene sofisticate, animate şi audio, circulă pe internet, înfăţişând personaje de la cowboy la babane sau Harry Potter, toate putând fi descărcate gratuit de pe internet, pentru că sunt finanţate din publicitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici