Specialiştii americani au modificat virusul Ebola în speranţa că vor descoperi un tratament

Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să transforme virusul mortal Ebola într-un agent patogen inofensiv, acesta fiind un pas înainte în lupta pentru descoperirea unui tratament sau a unui vaccin, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

16 afișări
Imaginea articolului Specialiştii americani au modificat virusul Ebola în speranţa că vor descoperi un tratament

Specialiştii americani au modificat virusul Ebola în speranţa că vor descoperi un tratament

Cercetătorii au descoperit că, dacă elimină o genă din virus, acesta nu se mai poate dezvolta şi multiplica, astfel încât studierea lui nu mai este atât de periculoasă.

Dintre cele opt gene ale virusului, VP30 fabrică o proteină care îi permite agentului patogen să se multiplice în celula gazdă. Virusul nu se poate dezvolta în absenţa genei VP30, a explicat Yoshihiro Kawaoka, profesor de ştiinţe patobiologice la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Până în prezent, doar câteva laboratoare din lume, ultrasofisticate şi protejate cu sisteme de securitate, au putut cerceta virusul Ebola fără riscul de a provoca o nouă epidemie.

Descoperirea ar putea permite altor laboratoare să studieze versiunea neutralizată a virusului, multiplicând şansele de a descoperi un tratament sau un vaccin.

Virusul Ebola a apărut pentru prima dată în 1976, în Zair şi Sudan. Epidemii sporadice au izbucnit ulterior în Congo, Gabon, Coasta de Fildeş şi Uganda.

Persoanele infectate dezvoltă febră hemoragică, pentru care nu există niciun tratament. Rata de mortalitate în cazul unei epidemii de Ebola variază între 50% şi 90% din totalul persoanelor infectate. Ebola se răspândeşte prin contact direct cu sângele sau alte secreţii ale unei persoane infectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici