Stevie Wonder şi Christina Aguilera au cântat la înmormântarea cântăreţei Etta James - VIDEO

Cântăreaţa Etta James, care a murit pe 20 ianuarie, la vârsta de 73 de ani, a fost înmormântată sâmbătă, în cadrul unei ceremonii în timpul căreia starurile Stevie Wonder şi Christina Aguilera au cântat în memoria celebrei artiste americane.

422 afișări
Imaginea articolului Stevie Wonder şi Christina Aguilera au cântat la înmormântarea cântăreţei Etta James - VIDEO

Stevie Wonder şi Christina Aguilera au cântat la înmormântarea cântăreţei Etta James

Sute de persoane au participat la ceremonia organizată în memoria legendei R&B, la o biserică din Los Angeles, potrivit latimes.com.

În cadrul ceremoniei, care s-a întins pe durata a două ore, Stevie Wonder şi Christina Aguilera au susţinut scurte recitaluri în memoria cântăreţei.

Christina Aguilera a interpretat o versiune a melodiei "At Last", cea mai celebră piesă a cântăreţei Etta James.

Stevie Wonder a cântat piesa "Shelter From the Rain", acompaniat la orgă, dar şi o versiune a cappella a piesei "The Lord's Prayer".

De asemenea, preotul care a oficiat ceremonia, reverendul Al Sharpton, a vorbit despre copilăria grea a cântăreţei şi despre suferinţele cu care s-a confruntat Etta James, pe care artista le-a transpus în muzica ei.

Al Sharpton, un cunoscut militant pentru drepturi civile în Statele Unite, a citit totodată un mesaj din partea preşedintelui american Barack Obama. "Etta va rămâne în memoria noastră pentru vocea ei legendară şi pentru numeroasele ei contribuţii aduse patrimoniului noastru muzical", se afirmă în textul trimis de preşedintele Obama.

Cântăreaţa Etta James, celebră pentru hitul "At Last", a murit în 20 ianuarie, la vârsta de 73 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de leucemia de care suferea. Cântăreaţa, care ar fi trebuit să împlinească 74 de ani pe 25 ianuarie, a murit la un spital din Riverside, California, înconjurată de familie, a declarat în 21 ianuarie managerul său.

Numeroşi artişti şi muzicieni influenţaţi de legenda R&B, de la Mariah Carey la Aretha Franklin, LeAnn Rimes, Pink, Nathan Followill de la Kings of Leon, Chaka Khan, Simon LeBon de la Duran Duran, producătorul Russell Simmons şi Steve Winwood, şi-au exprimat regretul la aflarea tristei veşti.

În urmă cu doi ani, Etta James a fost diagnosticată cu leucemie, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat treptat, cântăreaţa suferind şi de diabet, probleme renale şi demenţă. În decembrie 2011, medicul ei a anunţat că forma de leucemie de care suferă este în stadiul terminal.

Artista americană nu a mai apărut pe scenă de la începutul anului 2010, iar utimul său album, "The Dreamer", a fost lansat în 2011.

Etta James, al cărei nume real este Jamesetta Hawkins, s-a născut la Los Angeles, pe 25 ianuarie 1938.

James a cântat gospel în corul bisericii încă de la cinci ani. Până în 1954, ea înregistrase "Roll With Me Henry", alături de alte două tinere cu care a format trioul The Peaches. Grupul a fost descoperit de celebrul muzician Johnny Otis - care a murit marţi, la vârsta de 90 de ani -, iar piesa lor, redenumită "The Wallflower", a dominat topurile R&B în 1955. Trioul The Peaches s-a destrămat, însă James a continuat să înregistreze şi a lansat în acelaşi an "Good Rockin' Daddy", devenit ulterior un hit.

În anii 1960, James a semnat cu legendara casă de discuri Chess Records din Chicago şi a lansat piese ca "At Last" şi "Trust in Me", dar şi "Something's Got a Hold of Me".

De-a lungul deceniilor, James a avut peste 30 de single-uri în topurile R&B şi a devenit un punct de referinţă pentru cântăreţi precum Janis Joplin şi Tina Turner.

Cântăreaţa a cunoscut de-a lungul vieţii suişuri şi coborâşuri atât în carieră, cât şi pe plan personal. S-a luptat cu obezitatea, dependenţa de heroină, a avut relaţii marcate de abuz, inclusiv cu câţiva gangsteri. În anul 2003 a suportat o intervenţie chirurgicală de montare a unui inel gastric şi a pierdut aproape 100 de kilograme în greutate.

Pe plan muzical, însă, Etta James a fost o legendă, una dintre figurile cheie ale începuturilor rock 'n' roll-ului.

De-a lungul unei cariere impresionante, Etta James a fost recompensată cu patru premii Grammy - printre care şi unul pentru întreaga carieră - şi 17 Blues Music Awards. A fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame în 1993, în Blues Hall of Fame în 2001 şi de două ori în Grammy Hall of Fame - în 1999 şi în 2008.

Cea mai celebră piesă a Ettei James este balada "At Last", folosită de foarte multe ori de atunci ca muzică de acompaniament pe coloanele sonore ale unor filme, în reclame radiofonice şi spoturi televizate.

În filmul "Cadillac Records" (2008), care retrasează istoria muzicii blues din Chicago-ul anilor '50, cântăreaţa Beyonce Knowles deţine unul dintre rolurile principale, interpretând-o pe Etta James. În 2009, Beyonce Knowles a interpretat cântecul "At Last" la începutul balului organizat cu ocazia ceremoniei de investire în funcţie a preşedintelui american Barack Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici