Stilistul belgian Raf Simons, succesorul lui John Galliano la casa Dior

Stilistul belgian Raf Simons, în vârstă de 44 de ani, a fost numit în funcţia de director artistic al casei Dior, punându-se astfel capăt speculaţiilor referitoare la identitatea succesorului lui John Galliano, concediat de conducerea acestei case de modă în urmă cu peste un an.

272 afișări
Imaginea articolului Stilistul belgian Raf Simons, succesorul lui John Galliano la casa Dior

Stilistul belgian Raf Simons, succesorul lui John Galliano la casa Dior (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Raf Simons, a cărui primă colecţie pentru Dior va fi prezentată la Paris în luna iulie, "se va ocupa de gamele haute couture, prêt-à-porter şi de accesoriile feminine", se precizează într-un comunicat emis luni de casa de modă franceză.

Suspansul creat în jurul succesorului lui John Galliano durează din martie 2011, când creatorul de modă britanic a fost concediat de conducerea casei Dior, din cauza unor plângeri depuse în justiţie în care stilistul era acuzat de insulte antisemite, el fiind surprins şi pe o înregistrare video ce a făcut înconjurul lumii şi a fost difuzată pe multe site-uri.

Justiţia franceză l-a condamnat pe John Galliano, în septembrie 2011, la o amendă de 6.000 de euro cu suspendare, o sancţiune "moderată", întrucât tribunalul a decis să ţină cont de evoluţia stilistului britanic, care s-a internat după acel incident în mai multe clinici de dezintoxicare şi şi-a cerut scuze faţă de victimelor sale.

Anunţând numirea lui Raf Simons în funcţia de director artistic, casa Dior, care contribuie din plin la succesul imperiului de lux LVMH deţinut de Bernard Arnault, s-a declarat "entuziasmată" să primească în sânul ei "pe unul dintre cele mai mari talente actuale, pentru a continua opera fondatorului ei".

"El va inspira şi va propulsa în secolul al XXI-lea stilul pe care Christian Dior l-a lansat odată cu deschiderea casei sale şi care a schimbat, încă de la prima colecţie, codurile eleganţei mondiale", se afirmă în acelaşi comunicat.

Raf Simons, citat în comunicat, s-a declarat bucuros pentru această numire şi a spus că, după părerea sa, "casa Dior reprezintă simbolul eleganţei absolute".

Numele foarte discretului creator belgian, cunoscut pentru un stil minimalist şi exigent, cu precădere avangardist, în opoziţie cu stilul baroc şi provocator al talentatului John Galliano, circula de mai multe luni în mediile pariziene.

Raf Simons, unul dintre cei mai străluciţi creatori din şcoala belgiană, alături de Martin Margiela şi Dries Van Noten, a creat mai întâi articole pentru bărbaţi înainte de a se orienta spre prêt-à-porter-ul feminin.

El nu a avut încă, pe parcursul unei cariere deja bogate, ocazia de a crea o gamă haute couture, care presupune o muncă minuţioasă artizanală, pentru a crea articole vestimentare pe măsură: acest lucru va fi făcut cu ocazia primei sale colecţii haute couture pentru Dior, ce va fi prezentată la începutul lunii iulie.

În februarie, casa germană Jil Sander, unde Raf Simons era designer din 2005, a făcut senzaţie anunţând plecarea creatorului belgian. Câteva zile mai târziu, Raf Simons, foarte emoţionat, prezenta la Milano ultima sa colecţie - îndelung aplaudată - pentru această casă.

Multe femei pasionate de modă au fost frapate de acea colecţie strălucitoare, dominată de culoarea roz, care pare să prefigureze ceea ce ar putea să propună creatorul belgian în termeni stilistici pentru casa pariziană Dior.

Cu o alură strictă, o siluetă atletică, ochi albaştri şi părul tuns scurt, Raf Simons, care a studiat designul industrial, şi-a început cariera ca specialist în design interior, înainte de a alege universul modei, înfiinţându-şi propria casă în anul 1995.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici