Studiu: Care sunt cele mai valoroase autografe din lume

Autograful actorului James Dean este estimat la 18.000 de lire sterline, fiind considerat cel mai valoros, urmat de cel al actorului Bruce Lee, evaluat la 11.000 de lire sterline, şi al lordului Horatio Nelson - 10.500 de lire -, arată un studiu făcut de site-ul Paul Fraser Collectibles din Londra.

1466 afișări
Imaginea articolului Studiu: Care sunt cele mai valoroase autografe din lume

Studiu: Care sunt cele mai valoroase autografe din lume

Autografele protagonistului filmului "Rebel fără cauză/ Rebel Without a Cause" (1955), de Nicholas Ray, decedat la vârsta de 24 de ani într-un accident rutier, sunt puţine, explică Dan Wade, reprezentantul Paul Fraser Collectibles, potrivit dailymail.co.uk.

"Dean nu era faimos cu mult timp înainte de moartea sa, în 1955, aşa că nu a avut prea multe ocazii să dea autografe. Au trecut 60 de ani şi numele lui este încă extrem de popular printre colecţionari", a mai spus acesta.

De asemenea, Wade spune că, dintre semnăturile personalităţilor aflate în viaţă, cea a liderului cubanez Fidel Castro este cea mai valoroasă. "Încă din anii '50, este foarte bine păzit, pentru că a fost subiectul a numeroase tentative de asasinat. Este foarte dificil să obţii un autograf al său", a adăugat Wade.

Astfel, semnătura lui Fidel Castro este evaluată la 3.750 de lire sterline (5.099 de euro), urmată de cea a lui Paul McCartney, estimată la 2.500 de lire sterline (3.400 de euro), şi cea a prinţului William, cu 2.250 de lire sterline (3.059 de euro). Autograful fratelui acestuia din urmă, prinţul Harry, valorează doar 500 de lire sterline (680 de euro).

Semnătura prinţului William a devenit mai valoroasă după căsătoria acestuia, în 2011, şi naşterea primului copil, prinţul George, în 2013. "Protocolul spune că membrii familiei regale nu trebuie să dea autografe, astfel că oamenii colecţionează felicitări de Crăciun pe care aceştia le-au semnat sau alte obiecte asemănătoare", mai declară Wade.

În ceea ce priveşte semnătura care a devenit cea mai bună investiţie în ultimii 14 ani aceasta este cea a muzicianului George Harrison. În anul 2000, autograful fostului membru al formaţiei The Beatles valora 195 de lire sterline (265 de euro), însă după moartea sa, pe 29 noiembrie 2001, preţul acestuia a ajuns la 3.500 de lire sterline (4.760 de euro).

Acelaşi lucru s-a întâmplat cu autograful lui Neil Armstrong. Semnătura primului om care a păşit pe Lună a pornit de la 550 de lire sterline (750 de euro), în 2000, şi a ajuns la 8.500 de lire sterline (11.560 de euro), după decesul acestuia, în 2012.

Studiul a fost realizat de site-ul Paul Fraser Collectibles, cu sediul în Bristol, Marea Britanie, care deţine colecţii impresionante de autografe celebre şi analizează preţurile acestora din licitaţii din întreaga lume. Site-ul a realizat, în 2014, PFC40 Autograph Index, listând cele 40 cele mai căutate autografe din lume.

Cele mai multe sunt acordate pe fotografii, dar sunt luate în considerare şi semnăturile de pe scrisori şi cărţi poştale.

"Semnătura lui Winston Churchill valorează 7.000 de lire sterline (9.500 de euro) şi este foarte populară printre colecţionarii britanici şi americani, însă el a avut o carieră politică îndelungată şi a semnat o mulţime de documente", spune Wade.

La acelaşi preţ este evaluat şi autograful actriţei Marilyn Monroe, în timp ce semnătura "regelui rock" Elvis Presley valorează 3.500 de lire sterline (4.750 de euro).

Singura semnătură care nu apare evaluată în indexul Paul Fraser Collectibles este cea a lui William Shakespeare, deoarece, existând doar şase exemplare cunoscute ale acesteia, ele se află în muzee şi universităţi şi nu au fost disponibile niciodată pe piaţă, dar, "dacă ar ieşi, ar valora milioane de lire sterline".

În PFC40 Autograph Index mai sunt incluse semnăturile preşedintelui SUA, Barack Obama, evaluată la 350 de lire sterline (475 de euro), a lui Vladimir Putin, şeful statului rus, evaluată la 100 de lire sterline (135 de euro), a autoarei J.K. Rowling, 1.950 de lire sterline (2.650 de euro), şi a legendei boxului Muhammad Ali, evaluată la 1.750 de lire sterline (2.380 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici