STUDIU Îmbrăţişările le ajută pe femei să facă faţă stresului. Ce se întâmplă în cazul bărbaţilor

  • O îmbrăţişare poate face o mare diferenţă pentru femei, potrivit unui nou studiu.
  • Din păcate, efectul nu este la fel de puternic atunci când vine vorba de bărbaţi.
1576 afișări
Imaginea articolului STUDIU Îmbrăţişările le ajută pe femei să facă faţă stresului. Ce se întâmplă în cazul bărbaţilor

STUDIU Îmbrăţişările le ajută pe femei să facă faţă stresului. Ce se întâmplă în cazul bărbaţilor

Cercetătorii au analizat modul în care 76 de persoane au răspuns la stres după o îmbrăţişare din partea unui partener romantic, într-un studiu publicat miercuri în revista PLOS One. Femeile care au apucat să-şi îmbrăţişeze partenerul au prezentat o scădere a producţiei de cortizol, un hormon al stresului, în comparaţie cu cele care nu au făcut-o.
 
Cortizolul poate avea un impact asupra reamintirii memoriei, ceea ce ar putea face ca sarcina stresantă care urmează să fie şi mai dificilă, a declarat autorul principal al studiului, Julian Packheiser, cercetător postdoctoral la Netherlands Institute for Neuroscience, potrivit CNN.
 
Bărbaţii nu păreau să aibă acelaşi beneficiu, potrivit studiului.
 
Studiul a avut un eşantion de dimensiuni mici, dar este realizat cu pricepere şi se adaugă la un corp ştiinţific solid, a declarat Kory Floyd, profesor de comunicare la Universitatea din Arizona. Floyd nu a fost implicat în studiu.
 
Nu este o surpriză faptul că atingerea ajută la reglarea organismului, a spus Packheiser.
 
Afecţiunea cu cineva pe care îl iubeşti eliberează un neurotransmiţător numit oxitocină, adesea numit "hormonul iubirii", care reduce nivelul de cortizol. Acest răspuns, asociat cu sprijinul social, amortizează stresul, potrivit studiului.
 
Şi alte studii au analizat beneficiile unui contact mai îndelungat, cum ar fi un masaj, asupra răspunsurilor fizice la stres din partea sistemului endocrin, care reglează eliberarea de hormoni, şi a sistemului nervos simpatic, care conduce răspunsul rapid al organismului de tip "luptă sau fugi" la situaţiile stresante. Dar această cercetare oferă dovezi ştiinţifice ale unei opţiuni imediat satisfăcătoare.
 
Un masaj nu este întotdeauna fezabil. „O îmbrăţişare, pe de altă parte, este aplicată rapid şi poate astfel ajuta la tamponarea împotriva unor factori de stres viitor", a scris el într-un e-mail.

De ce nu este acelaşi efect şi în cazul bărbaţilor?

Este greu de spus, au recunoscut cercetătorii. Ar putea fi un factor social, unde mulţi dintre bărbaţi s-ar putea să nu se fi simţit la fel de bine în legătură cu îmbrăţişările, deoarece acestea sunt percepute din punct de vedere social ca fiind neobişnuite sau ciudate pentru bărbaţi, a spus Packheiser. De asemenea, ar putea avea de-a face cu diferenţa dintre receptorii de atingere din biologia bărbaţilor şi a femeilor, a adăugat el.
 
Diferenţa de rezultat a fost neaşteptată şi nu este neapărat ultimul cuvânt în această privinţă, a spus el. „Doar pentru că nu am găsit efectul la bărbaţi, nu înseamnă că acesta nu există", a scris Packheiser într-un e-mail. „Efectul ar putea fi pur şi simplu mai mic şi a fost pur şi simplu nedetectat".

Protejarea cu afecţiune

Un sfat simplu ar fi să vă îmbrăţişaţi partenerul, rudele sau prietenii dacă ştiţi că se vor confrunta în curând cu situaţii stresante", a spus Packheiser. Dacă vor dori îmbrăţişarea, bineînţeles.
 
Acest cel mai recent studiu se bazează pe cunoştinţele deja existente în domeniu care indică cât de protectoare este afecţiunea din partea unei persoane dragi împotriva efectelor negative ale stresului asupra organismului, a spus Floyd.
 
Un alt studiu din 2018 a arătat că îmbrăţişările după un conflict sau un eveniment negativ au ajutat oamenii să se simtă mai bine. Iar contactul fizic bun este cunoscut pentru că poate calma sistemul nervos, a declarat Lisa Damour, psiholog clinician din Ohio, specializat în dezvoltarea adolescentelor.
 
Dar afecţiunea nu este la fel pentru toţi. „Este important să ne amintim că există variaţii individuale în ceea ce priveşte modul în care oamenii răspund la îmbrăţişări", a spus Floyd. „Pentru unii, o îmbrăţişare este o expresie binevenită de căldură care poate atenua stresul, reduce durerea şi promovează intimitatea. Pentru alţii, îmbrăţişarea se simte invazivă sau nenaturală şi poate chiar să ridice stresul, în loc să îl atenueze”.
 
Partenerii romantici au adesea o bună intuiţie a ceea ce simt cei dragi în legătură cu afecţiunea fizică, dar cele mai bune îmbrăţişări sunt cele care sunt oferite cu gândul la sentimentele destinatarului, a spus Damour. Asiguraţi-vă că verificaţi de ce are nevoie partenerul, mai degrabă decât să presupuneţi că are nevoie de o îmbrăţişare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici