STUDIU Persoanele optimiste trăiesc mai mult şi au mai puţine evenimente stresante în viaţa de zi cu zi

  • Persoanele care au o viziune optimistă asupra lumii ar putea trăi mai sănătos şi mai mult timp, deoarece au mai puţine evenimente stresante cărora să le facă faţă, sugerează o nouă cercetare.
  • Cei care au o atitudine pozitivă faţă de viaţă îşi pot reduce nivelul de anxietate prin evitarea certurilor.
909 afișări
Imaginea articolului STUDIU Persoanele optimiste trăiesc mai mult şi au mai puţine evenimente stresante în viaţa de zi cu zi

STUDIU Persoanele optimiste trăiesc mai mult

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, deşi optimiştii reacţionau şi îşi reveneau din situaţiile stresante în acelaşi mod ca şi pesimiştii, aceştia se descurcau mai bine din punct de vedere emoţional, deoarece aveau mai puţine evenimente stresante în viaţa de zi cu zi.
 
Modul în care optimiştii îşi reduc la minimum doza de stres este neclar, dar cercetătorii cred că fie evită certurile, fie pur şi simplu nu le percep ca fiind stresante.
 
Studii anterioare au găsit dovezi că optimiştii trăiesc mai mult şi mai sănătos, dar cercetătorii nu înţeleg pe deplin de ce a avea o atitudine de tip "pahar pe jumătate plin" ar putea contribui la îmbătrânirea sănătoasă, potrivit The Guardian.
 
Având în vedere lucrările anterioare care leagă optimismul de longevitate, îmbătrânire sănătoasă şi riscuri mai mici de boli majore, a părut un pas logic să studiem dacă optimismul ar putea proteja împotriva efectelor stresului în rândul adulţilor în vârstă", a declarat Dr. Lewina Lee, psiholog clinician la Veterans Affairs Boston Healthcare System şi profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Boston.
 
Lee şi colegii ei au analizat informaţiile furnizate de 233 de bărbaţi care aveau cel puţin 21 de ani când s-au înscris în cadrul US Veterans Affairs Normative Ageing Study între 1961 şi 1970. Sondajele din anii '80 şi '90 au evaluat nivelul de optimism al bărbaţilor.
 
Între 2002 şi 2010, aceştia au completat până la trei jurnale de opt zile, în care şi-au înregistrat starea de spirit şi orice situaţie stresantă cu care s-au confruntat.
 
Cercetătorii au suspectat că optimiştii ar putea să-şi revină mai repede decât pesimiştii la o stare de bună dispoziţie după un eveniment stresant. Dar datele nu au confirmat acest lucru.
 
„Am constatat că bărbaţii mai optimişti au raportat că au avut mai puţini factori de stres zilnic, ceea ce a explicat parţial nivelurile lor mai scăzute de dispoziţie negativă", a declarat Lee.
 
„Acest lucru ne-a sugerat că, probabil, bărbaţii mai optimişti fie şi-au limitat expunerea la situaţii stresante, fie că au fost mai puţin predispuşi să perceapă sau să eticheteze situaţiile ca fiind stresante".
 
Deşi studiul publicat în Journals of Gerontology s-a concentrat pe bărbaţii în vârstă, Lee a spus că se aştepta ca rezultatele să fie valabile şi pentru femeile în vârstă. „Se ştie mai puţin despre diferenţele de vârstă în ceea ce priveşte rolul optimismului în sănătate", a adăugat ea.
 
Nivelurile de optimism sau pesimism tind să fie destul de stabile de-a lungul vieţii oamenilor, dar Lee crede că există modalităţi de a încuraja o perspectivă mai roz pentru cei care doresc acest lucru.

Cum putem deveni optimişti

O modalitate de a deveni mai optimist este de a dezvolta o conştientizare a modului în care reacţionăm intern la o situaţie sau o judecăm", a spus ea.
 
De multe ori, reacţia noastră automată implică o evaluare negativă sau un scenariu de cel mai rău caz. Va fi util să ne surprindem pe noi înşine făcând acest lucru şi apoi să încercăm să găsim modalităţi diferite de abordare a situaţiei. O gândire mai optimistă nu înseamnă a ignora riscurile, ceea ce este o concepţie greşită comună despre optimism. Poate implica recunoaşterea punctelor noastre forte, a exemplelor de succes din trecut şi a domeniilor asupra cărora avem control, astfel încât să putem ajunge la o perspectivă mai pozitivă şi mai încrezătoare", a adăugat ea.
 
Profesorul Andrew Steptoe, şeful departamentului de ştiinţe comportamentale şi sănătate de la UCL, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că este posibil ca optimiştii să ducă cu adevărat o existenţă mai lipsită de probleme decât pesimiştii.
 
De exemplu, este posibil ca ei să fie mai uşor de înţeles decât pesimiştii şi astfel să se confrunte mai rar cu conflicte. Sau pur şi simplu este posibil ca ei să fie mai puţin predispuşi să considere incidentele zilnice ca fiind stresante.
 
Dacă aveţi o dispoziţie optimistă, pare destul de plauzibil să nu consideraţi evenimentele relativ banale din viaţa dumneavoastră ca fiind stresante", a spus el.
 
Totuşi, este dificil de spus ce înseamnă aceste constatări pentru starea de bine, a adăugat el.
 
„Există dovezi că un optimism mai mare şi mai puţin pesimism este legat de un risc redus de viitoare probleme de sănătate. Acest lucru ar putea fi legat de stilul de viaţă - o activitate fizică mai mare, o dietă mai bună, mai puţin fumat - deşi optimismul are, de asemenea, corelaţii biologice, cum ar fi o inflamaţie sistemică mai mică, care ar putea fi protectoare pentru sănătate”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici