Studiu surprinzător: Nordul Botswanei este locul unde au apărut primii oameni moderni, acum 200.000 de ani

Omul modern îşi are originea în nordul statului african Botswana, un nou studiu publicat de revista Nature identificând astfel o zonă exactă din Africa din care au pornit mai multe valuri de migraţie în urmă cu 130.000-110.000 de ani.

1452 afișări
Imaginea articolului Studiu surprinzător: Nordul Botswanei este locul unde au apărut primii oameni moderni, acum 200.000 de ani

Studiu exploziv, publicat de Revista Nature: Suntem toţi africani, la origine. Mai exact, venim din nordul Botswanei

Africa este considerată de mult timp ca locul în care poate fi plasată originea umanităţii. Savanţii investighează pentru a identifica un loc mai exact pentru diferitele stadii ale evoluţiei omului, iar un studiu publicat luni de revista Nature sugerează că originea omului modern poate fi identificată în Botswana.

Cercetărorii arată că originea strămoşilor Homo sapiens a fost indentificată în urmă cu 200.000 de ani, la sud de bazinul hidrografic Zambezi, în nordul Botswanei şi în zone din Namibia şi Zimbabwe.

Până acum, fosilele studiate indicau faptul că omul modern îşi are originea în estul Africii. Mostre de ADN studiate de data aceasta arată că sudul Africii este locul în care poate fi plasată această origine. Noul studiu stabileşte că strămoşii omului modern a trăit vreme de 70.000 de ani în această regiune, schimbările climatice obligându-i să migreze în toate colţurile lumii.

"Era clar de ceva vreme că omul modern din punct de vedere anatomic a apărut în africa în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Ce rămânea în discuţie era locul exact al acestui eveniment şi traseul urmat de aceşti strămoşi timpurii", a spus Vanessa Hayes, de la Garvan Institute of Medical Research şi Universitatea din Sydney. "Am putut să stabilim ceea ce s-ar numi patria de origine a umanităţii",

Savanţii au colectat mostre de ADN şi de la comunităţi locale din Namibia şi Africa de Sud. Datele adunate au permis realizarea unei adevărate hărţi care indică zona Makgadikgadi-Okavango drept origine unică a populaţiilor investigate.

"Înainte să apară omul modern, lacurile din zonă au fost afectate de deplasarea plăcilor tectonice astfel că a apărut o mlaştină uriaşă, considerată unul dintre cele mai productive ecosisteme, capabile să susţină viaţa", a notat Andy Moore, unul dintre co-autorii studiului şi geolog la Universitatea Rhodes.

Cercetătorii au identificat două valuri de migraţie într-o perioadă plasată acum 130.000-110.000 de ani.

"Primii migranţi au plecat spre nord-est şi au fost urmaţi de un al doilea val care a pornit spre sud-vest. O a treia populaţie a rămas în aceste locuri până în zilele noastre. Spre deosebire de cei care au pornit spre nord-est, populaţia care a ales sudul a crescut permanent", a arătat Hayes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici