Suede va concerta pe 4 iunie în Capitală

Trupa britanică Suede va concerta în România pe 4 iunie, la Arenele Romane din Capitală, în cadrul turneului de reunire al formaţiei, care anul trecut a revenit pe scenă după o pauză de şapte ani, informează organizatorii, One Event.

26 afișări
Imaginea articolului Suede va concerta pe 4 iunie în Capitală

Suede va concerta pe 4 iunie în Capitală (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Suede este una dintre cele mai influente şi mai de succes trupe britanice de rock alternativ, pioneri ai curentului britpop alături de Blur, Oasis şi Pulp. În anul 2003, după 14 ani de carieră fulminantă, cinci albume de studio, trei compilaţii, trei DVD-uri şi 21 de single-uri, trupa Suede se destramă, iar membrii trupei se concentrează pe proiectele solo. Solistul şi liderul Brett Anderson formează trupa The Tears împreună cu fostul coleg de trupă Bernard Butler, cu care a scos un album în 2005, după care lansează trei albume solo.

În 2007, Anderson a cântat la Bucureşti în deschiderea concertului formaţiei Muse, interpretând atât piese lansate ca artist solo, cât şi hituri Suede, precum "Beautiful Ones" şi "Everything Will Flow".

Încă din anul 1992, chiar înainte de apariţia primului album, Suede a reuşit să atragă atenţia apărând pe coperta celebrei reviste Melody Maker fără să fi lansat nici măcar un single, fiind prezentaţi la acea data, cu titlul de "cea mai bună trupă debutantă din Marea Britanie". O contribuţie la atenţia acordată de mass-media au reprezentat atât stilul androgin al lui Brett, cât şi mărturisirile vagi despre sexualitatea sa şi aversiunea pentru stilul grunge, foarte la modă în acea perioadă. Numit de presa de specialitate "cel mai aşteptat album de debut de la «Never Mind The Bollocks»" al celor de la Sex Pistols, albumul autointitulat "Suede" reuşeşte să primească Discul de Aur în prima săptămâna de la lansare, detronându-i pe cei de la Depeche Mode, şi chiar să câştige în cursul aceluiaşi an premiul Mercury Music pentru cel mai bun album britanic.

Succesul nu se lasă mult aşteptat, alte trei din albumele lansate ulterior, "Dog Man Star", "Coming Up" şi "Head Music", reuşind să câştige discul de aur sau discul de platină şi să atingă prima poziţie în topurile din ţări precum Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Danemarca. Al cincilea album, "A New Morning", a fost lansat pe 30 septembrie 2002, după o lungă şi costisitoare sesiune de înregistrări. Albumul a fost bine primit de fanii trupei, însă lipsa interesului publicului larg cu privire la Suede şi la curentul britpop face ca trupa să decidă să pună punct carierei printr-o serie de cinci concerte, în cinci nopţi, la Institutul de Artă Contemporană din Londra. Trupa a dedicat fiecare din cele cinci nopţi albumelor lansate până atunci, interpretându-le în întregime, în ordine cronologică.

La sfârşitul anului 2009 au apărut primele speculaţii cu privire la reformarea trupei Suede, iar anul trecut, pe data de 15 ianuarie, NME, cea mai titrată revistă de muzică din Marea Britanie, confirmă reuniunea printr-un concert caritabil în sprijinul fundaţiei Teenage Cancer Trust la Royal Albert Hall din Londra. În noiembrie 2010 este lansată compilaţia "The Best Of Suede", ce conţine single-uri, b-side-uri şi piese de album alese special de Brett Anderson. Lansarea este urmată de un mini-turneu în ţări din Europa precum Spania, Franţă, Belgia, Suedia, Olanda şi Germania.

În această vară va fi relansată întreaga discografie Suede în formă remasterizată, îmbunătăţită şi cu extra bonusuri, iar recent trupa a anunţat două serii de trei nopţi consecutive în Londra şi Dublin în care va prezenta publicului primele trei albume în întregime, materiale discografice care au definit noul val de rock alternativ britanic în prima jumătate a deceniului trecut, pavând astfel drumul spre mainstream ale unor trupe precum Blur şi Pulp.

Hituri precum "Animal Nitrate", "The Wild Ones", "Trash", "Saturday Night", "She's In Fashion" şi "Lazy" vor putea fi fredonate live alături de Suede în concertul din data de 4 iunie, de la Arenele Romane.

Biletele pentru acest concert sunt disponibile online la Eventim.ro şi în reţelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, putând fi procurate la următoarele categorii de preţ: 100 de lei, 130 de lei şi 150 de lei, până la data de 17 aprilie, şi 130 de lei, 160 de lei şi 180 de lei, în perioada 18 aprilie - 4 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici